Μετά από 15 χρόνια, ο οίκος Sotheby’s επιστρέφει στη Σιγκαπούρη με την πρώτη φυσική δημοπρασία Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου στην ασιατική μεγαλούπολη.
Στόχος του οίκου είναι να επανασυστήσει την κατηγορία στην παγκόσμια αγορά τέχνης την ίδια στιγμή που η πόλη φιλοδοξεί να γίνει το επόμενο κέντρο της τέχνης στην περιοχή.
Απόδειξη της δέσμευσής για αυξανόμενες ευκαιρίες σε όλη την περιοχή, η επικείμενη δημοπρασία συνάδει με τη γενικότερη προσέγγιση των Sotheby’s να συναντά πελάτες όπου κι αν βρίσκονται, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν τις δραστηριότητες τους πέρα από τα παραδοσιακά κέντρα της αγοράς. Στο ίδιο πνεύμα, το περασμένο έτος ο οίκος πραγματοποίησε την πρώτη του δημοπρασία στο Las Vegas και άνοιξε χώρους στο Aspen, το Μονακό, το East Hampton και το Palm Beach.
Οι Sotheby’s είχαν εγκαινιάσει μια εξαμηνιαία πώληση έργων τέχνης της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Σιγκαπούρη το 1996, αλλά μετακίνησαν τις δραστηριότητές τους στην Ασία στο Χονγκ Κονγκ το 2008 καθώς η ζήτηση αυξανόταν. Τώρα, η τάση αλλάζει πάλι, καθώς το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει μια διαφυγή καλλιτεχνών και κεφαλαίων εν μέσω συνεχιζόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών και αυστηρότερου ελέγχου από το Πεκίνο.
Η φετινή διοργάνωση του Βρετανικού οίκου έρχεται ως απάντηση στη, συνεχώς και ταχέως, αναπτυσσόμενη κοινότητα συλλεκτών στην ευρύτερη περιοχή, όσο και στη δέσμευση της εταιρείας να διατηρήσει μια ενεργή παρουσία σε όλη την περιοχή APAC (Ασία – Ειρηνικός). Η ζήτηση από συλλέκτες στη Σιγκαπούρη, αλλά και ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας στην οποία κεντρική γεωγραφική θέση έχει η πόλη, έχει αυξηθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των συμμετεχόντων από τη Νοτιοανατολική Ασία στις διεθνείς πωλήσεις των Sotheby’s να αυξάνεται σχεδόν κατά 75% την τελευταία πενταετία.
Η δημοπρασία στη Σιγκαπούρη περιλαμβάνει έργα από καλλιτέχνες από όλη την ήπειρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην τέχνη της Νοτιοανατολικής Ασίας, μιας και το 86% των προσφερόμενων έργων ανήκουν σε δημιουργούς της συγκεκριμένης περιοχής. Πλάι τους έργα κορυφαίων και αναγνωρισμένων Δυτικών καλλιτεχνών. Συνολικά, τα 50 έργα της δημοπρασίας αναμένεται να συγκεντρώσουν περισσότερα από $10.000.000.
Από τη λίστα των καλλιτεχνών δεν λείπουν σημαντικά ονόματα του μοντερνισμού, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοπόρου Georgette Chen από τη Σιγκαπούρη, της οποίας ο πίνακας Boats and Shophouses (1963–65) αναμένεται να ξεπεράσει το $1.000.000. Άλλα σημαντικά δείγματα έργων της Νοτιοανατολικής Ασίας περιλαμβάνουν το Tierfabel (Μύθος των Ζώων) (1928) του Ρωσικής καταγωγής Γερμανού ζωγράφου Walter Spies, ο οποίος έζησε στην Ινδονησία, και τα έργα του είναι σπάνια. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο 35 πίνακές του με θέμα την Ινδονησία επέζησαν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το προσφερόμενο έργο, το οποίο ανήκει σε ιδιωτική συλλογή της περιοχής, εκτιμάται πάνω από $2.500.000.
Παράλληλα, η πώληση περιλαμβάνει σημαντικών Ασιατών καλλιτεχνών με διεθνή εμβέλεια, όπως ο Κινέζο-Γάλλος ζωγράφος του 20ου αιώνα Zao Wou-ki, του οποίου το Sans Titre, Entre Août Et Décembre (1958) φέρει εκτίμηση $2.800.000-3.600.000. Η δημοπρασία περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από διεθνή ονόματα του μοντερνισμού δημοφιλή μεταξύ των νεότερων συλλεκτών, όπως οι Jordy Kerwick, Mr. και Javier Calleja.
Η Ασία συνεχίζει να κατακτά έδαφος στην αγορά τέχνης και νέα κέντρα αναδεικνύονται. Μετά τη Σεούλ, η Σιγκαπούρη φαίνεται πως διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην τοπική και διεθνή αγορά τέχνης. Η επάνοδος των Sotheby’s στην πόλη αποτελεί ένα μικρό δείγμα της δυναμικής της.