Στιγμιότυπο από το Yongle Beijing’s Global Vision – Modern & Contemporary Art Evening Sale. Courtesy of Yongle Auction. Courtesy Yongle

Οι Phillips φιλοδοξούν να κατακτήσουν την κινεζική ενδοχώρα

Συνεχίζοντας την επέκταση στην Ασία, και ειδικά στην Κίνα, ο οίκος Phillips ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τη στρατηγική συνεργασία με τον κινεζικό οίκο δημοπρασιών Yongle – Beijing Yongle International Auction Co., Ltd. – που ξεκινά φέτος το Νοέμβριο.

Το φιλόδοξο σχέδιο είναι η πιο πρόσφατη κίνηση του λονδρέζικου οίκου για περαιτέρω επέκταση της παρουσίας του στη Κινεζική  αγορά. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στα τέλη του περασμένου έτους, o λονδρέζικος οίκος είχε ανακοινώσει τη μετεγκατάστασή του σε νέο μεγαλύτερο χώρο στο West Kowloon Cultural District του Hong Kong φέτος το Φθινόπωρο. Τελικά όμως, όπως έγινε γνωστό, η μεταφορά της ασιατικής έδρας του – που άνοιξε το 2015 – θα πραγματοποιηθεί την  Άνοιξη του 2023.

Η νέα συνεργασία των δύο οίκων, προς το παρόν αφορά μια σειρά δημοπρασιών στο Hong Kong και το Πεκίνο, που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Νοεμβρίου. Ξεκινώντας από το Hong Kong με δημοπρασίες έργων του 20ου αιώνα, σύγχρονης τέχνης και design, σε οργάνωση και επιμέλεια των Phillips,  που θα διαρκέσουν από τις 30 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, η διοργάνωση ολοκληρώνεται στο Πεκίνο  με τη δημοπρασία μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στις αρχές Δεκεμβρίου, υπό την επιμέλεια της Yongle.

Οι δύο οίκοι θα παρουσιάσουν στους πελάτες τους τα έργα των δημοπρασιών, στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, την Ταϊπέι, την Ταϊτσούνγκ και τη Σιγκαπούρη. Οι ξένοι αγοραστές θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές online τόσο για τις πωλήσεις στο Hong Kong όσο και στην ηπειρωτική Κίνα. Ποιες θα είναι οι επόμενες διοργανώσεις αυτής της συνεργασίας, παραμένει ακόμα άγνωστο.

Phillips Hong Kong. Courtesy Phillips

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Phillips συνεργάζονται με έναν κινεζικό οίκο δημοπρασιών. Η συνεργασία με τον οίκο Yongle ακολουθεί την επιτυχημένη συνεργασία του Ευρωπαϊκού οίκου με την Poly Auction που διήρκεσε από το 2020 έως το φθινόπωρο του 2021, και αφορούσε κυρίως το Hong Kong. Η συνεργασία με τη Yongle αναμένεται να οδηγήσει αυτού του είδους τη συνέργεια σε άλλο επίπεδο, δεδομένου ότι η Yongle – που ξεκίνησε τη λειτουργεία της το 2020 – είναι ένας οίκος δημοπρασιών με έδρα το Πεκίνο, συνεπώς και η συνεργασία περιλαμβάνει ζωντανές δημοπρασίες τόσο στο Hong Kong όσο και στο Πεκίνο, όπου το περιβάλλον, το κοινό και η νομοθεσία είναι διαφορετικά.

Οι εκπρόσωποι των δύο οίκων είναι αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα της συνεργασίας. Ο πρόεδρος των Phillips στην Ασία, Jonathan Crockett, δήλωσε “Ο ρόλος της Ασίας στην παγκόσμια αγορά τέχνης έχει φτάσει σε νέα ύψη τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, το 40% του συνόλου των παγκόσμιων πωλήσεών μας αφορούσε πλειοδότες στην Ασία. Μέσω αυτής της μοναδικής συνεργασίας με τη Yongle, ανυπομονούμε να συστηθούμε σε ένα νέο κοινό στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας, μια αγορά με τεράστιες δυνατότητες να γίνει η μεγαλύτερη αγορά τέχνης στον κόσμο.” Σε ίδιο πνεύμα, ο γενικός διευθυντής της Yongle, Peng Zhaojun, αναφέρει πως η στρατηγική συνεργασία με τους Phillips θα διευρύνει περαιτέρω την παγκόσμια εμβέλειά του κινεζικού οίκου και θα φέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα συνδυάζοντας τους πόρους και τις δυνατότητες των δύο εταιρειών.

Ο αγορά τέχνης της Ασίας συνεχώς μεταβάλλεται. Η συνεργασία των Phillips με την Yongle αποτελεί μια σημαντική κίνηση του λονδρέζικου οίκου για να επεκταθεί στη δύσκολη αγορά της κινεζικής ενδοχώρας. Οι φετινές συνεργατικές δημοπρασίες αποτελούν μόνο την αρχή μιας πολύ ενδιαφέρουσας συνέργειας. Άραγε θα ακολουθήσουν και άλλοι ευρωπαϊκοί οίκοι αυτό το παράδειγμα και θα θελήσουν να εισέλθουν στην κινεζική αγορά;

TAGS