Dmitri Cherniak «The Difference Between the Subtleties and the Subtle Ties» (1988)

Οι μηχανές αντεπιτίθενται!

Ακόμα μια νέα κατηγορία έργων τέχνης μπαίνει στις αίθουσες δημοπρασιών

Από τις 18 έως τις 25 Απριλίου, ο οίκος Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιεί την πρώτη δημοπρασία έργων Generative art, ή αλλιώς αλγοριθμικής τέχνης. Η διοργάνωση Natively Digital 1.3: Generative Art περιλαμβάνει δημιουργίες NFTs και φυσικά έργα που έχουν δημιουργηθεί μηχανικά χωρίς την παρέμβαση των καλλιτεχνών.

Η Generative art, ή αλλιώς αλγοριθμική τέχνη, πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960 παράλληλα με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και αναφέρεται σε έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση ενός αυτόνομου συστήματος. Ένα τέτοιο σύστημα αφορά εκείνο που δεν είναι ανθρώπινο και μπορεί ανεξάρτητα να καθορίσει τα χαρακτηριστικά ενός έργου τέχνης που διαφορετικά θα απαιτούσαν αποφάσεις που λαμβάνονται απευθείας από τον καλλιτέχνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο εικαστικός μπορεί να ισχυριστεί ότι το σύστημα παραγωγής αντιπροσωπεύει τη δική του καλλιτεχνική ιδέα και σε άλλες ότι το σύστημα αναλαμβάνει το ρόλο του δημιουργού. Γίνεται σαφές πως η συγκεκριμένη κατηγορία όχι μόνο αμφισβητεί την εικαστική αυθεντία αλλά θέτει και ερωτήματα για τον αυτοματισμό της δημιουργίας.

Οι Sotheby’s μέσω αυτής της διοργάνωσης φιλοδοξούν να παρουσιάσουν την ιστορία του κινήματος από την ίδρυσή του στη δεκαετία του 1960 έως τους καλλιτέχνες που συνεχίζουν να αναπτύσσουν το κίνημα σήμερα, μέσω μιας επιμελημένης επιλογής έργων που υπογραμμίζουν την αναβίωση της Generative art μέσω της τεχνολογίας blockchain. Η επιμέλεια της δημοπρασίας έγινε από τους Anne και Michael Spalter, Sofia Garcia και Itzel Yard και φέρνει στο προσκήνιο πολλές γυναίκες καλλιτέχνες που σχετίζονται με το κίνημα.

Η δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά αλλά και φυσικά, περιλαμβάνει έργα των πρωτοπόρων καλλιτεχνών του κινήματος Molnár, Csuri και Verostko, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα πρώτα τους NFTs, αλλά και έργα κορυφαίων σύγχρονων καλλιτεχνών όπως οι Dmitri Cherniak , Tyler Hobbs, IX Shells, Manolo Gamboa Naon, Anna Ridler, Pindar Van Arman, Iskra Velitchkova, Sofia Crespo και Anne Spalter. Κορυφαία της διοργάνωσης, ο πίνακας του Dmitri Cherniak The Difference Between the Subtleties and the Subtle Ties (1988) με εκτίμηση $1.000.000-1.500.000, και το NFT Cuba (2020) του Manolo Gamboa Naon που εκτιμάται στα $400.00-600.000.

Μετά τα NFTs η αγορά δημοπρασιών επεκτείνεται σε περισσότερες νέες και ξεχωριστές κατηγορίες. Μήπως η κίνηση αυτή φανερώνει μια ανάγκη της αγοράς για καινοτομία; Μήπως είναι ακόμα μια ευκαιρία για κέρδος; Ή μήπως είναι δείγμα της φυσικής εξέλιξης της τέχνης;

TAGS