David Galperin, Sotheby’s Head of Contemporary Art, Americas. Courtesy Sotheby’s

Ο David Galperin, επικεφαλής σὐγχρονης τἐχνης του Sotheby’s στην Αμερική σε μια αποτίμηση της αγοράς το 2021

Καθώς το 2021 οδεύει προς το τέλος του, ο κόσμος της τέχνης βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία, που δε λέει να υποχωρήσει. Νέα δεδομένα και νέες τάσεις διαμορφώθηκαν στην αγορά, η οποία ετοιμάζεται να μπει στο νέο έτος αναμορφωμένη και πιο δυνατή από ποτέ. Ο επικεφαλής σύγχρονης τέχνης στην Αμερική του οίκου Sotheby’s David Galperin μας μιλά για τη χρονιά που φεύγει, τις τάσεις που πρωταγωνίστησαν, τις κορυφαίες στιγμές και τις προβλέψεις του για το 2022.

 

  • Τι έχει αλλάξει στην αγορά τέχνης, και ειδικά στις δημοπρασίες, με το πέρασμα της πανδημίας;

Από το πέρασμα της πανδημίας, έγινε σαφές σε εμάς ότι η ζήτηση από τους συλλέκτες για την καλύτερη δυνατή ποιότητα παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο και πως η αγορά δημοπρασιών είναι πιο ανθεκτική από ποτέ. Ως αποτέλεσμα, οι Sotheby’s οδηγήθηκαν σε ένα ρεκόρ συνολικών πωλήσεων φέτος, δημιουργώντας νέα σημεία αναφοράς για τις καλές τέχνες και τα είδη πολυτελείας.

Περαιτέρω απόδειξη της δύναμης της αγοράς δημοπρασιών αυτή τη στιγμή είναι η απίστευτη μαζική εισροή νέων συλλεκτών και η νεαρότερη ηλικία των νέων πλειοδοτών και αγοραστών που ενεπλάκησαν με την αγορά για πρώτη φορά φέτος. Παράλληλα, η πανδημία συνετέλεσε στο να γίνουμε πολύ πιο δημιουργικοί στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και αλληλεπιδρούμε με τους συλλέκτες μας, αλλά και στο πώς δημιουργούμε  νέους, με την ταχεία υιοθέτηση νέων τεχνολογιών προκειμένου να τους κάνουμε να ασχοληθούν με την τέχνη και τα αντικείμενα.

 

  • Πώς αξιολογείτε τις αποδόσεις των δημοπρασιών του οίκου για το 2021; Που σημειώθηκαν τα καλύτερα αποτελέσματα, στις ψηφιακές ή τις φυσικές δημοπρασίες;

Είδαμε εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλες τις κατηγορίες, τόσο στα έργα τέχνης όσο και στα είδη πολυτελείας,  πετυχαίνοντας ρεκόρ συνολικών πωλήσεων 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό περιλαμβάνονται οι πωλήσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μία κατηγορία για την οποία το 2021 ήταν έτος ρεκόρ.

Επίσης, θέσαμε ένα νέο σημείο αναφοράς για τις διαδικτυακές πωλήσεις, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 800 εκατομμύρια δολάρια, σηματοδοτώντας ότι οι πωλήσεις μέσω ψηφιακών μέσων θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα γίνουν ένα πιο σημαντικό κανάλι δημοπρασιών στο μέλλον.

Πιστεύω πως στον τομέα των δημοπρασιών μελλοντικά θα υπάρξει αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες, οι οποίες θα συνεχίσουν να σημειώνουν υψηλότερες τιμές, καθώς οι συλλέκτες δείχνουν αυξημένη εμπιστοσύνη και εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Ωστόσο, νομίζω ότι το ‘δράμα’ και η θεατρικότητα μιας ζωντανής δημοπρασίας αποτελούν μια αναντικατάστατη εμπειρία, όπως είδαμε φέτος με τις πιο δημοφιλείς δημοπρασίες μας, εκείνη της Macklowe Collection.

Η ζωντανή εμπειρία θέασης της τέχνης δεν θα χάσει ποτέ τη δύναμη και τη σημασία της, αλλά προχωράμε σε έναν κόσμο στον οποίο τόσο η ζωντανή όσο και η ψηφιακή σφαίρα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά για να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες μιας αναπτυσσόμενης αγοράς. Συνολικά, οι διαδικτυακές και οι φυσικές δημοπρασίες αλληλοσυμπληρώνονται για να υποστηρίξουν την αγορά με τρόπο δυναμικό που δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας σε αγοραστές και πωλητές, και συνεχίζει να δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες για τους συλλέκτες.

Jean-Michel Basquiat, Versus Medici.

  • Ποιά ήταν τα σημεία αναφοράς και οι πιο αξιόλογες πωλήσεις για τους Sothebys το 2021; Τι φανερώνουν για την αγορά;

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είχαμε το προνόμιο να δημοπρατήσουμε έναν αριθμό εξαίσιων έργων από μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο αξιοθαύμαστες συλλογές σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης, όπως τη Macklowe   Collection, τη συλλογή της Mrs. John L. Marion, και τη Douglas S. Cramer Collection.

Για εμένα, ξεχωρίζουν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της πώλησης της Macklowe Collection, που έφτασε τα 676 εκατομμύρια δολάρια, καθώς μαρτυρούν τη διορατικότητα και την τεχνογνωσία της αγοράς. Είδαμε ένα εύρος συμμετοχής σε επίπεδα τόσο υψηλά όπως δεν έχουμε ξαναδεί, με τους καλύτερους συλλέκτες του κόσμου – ανάμεσά τους και πολλούς νέους – να ανταγωνίζονται για το καλύτερο.

Μεταξύ των κορυφαίων αποτελεσμάτων της χρονιάς ήταν μια σειρά από σημαντικά νέα ρεκόρ για πολλούς από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του 20ου και 21ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων δημιουργών τόσο διαφορετικών όπως οι Jackson Pollock ($61.161.000), Banksy (£18.252.000), Robert Colescott ($15.315.900), Richard Diebenkorn ($27.265.500), Frida Kahlo ($34.883.000) και πολλοί άλλοι. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υπήρξε έντονη ζήτηση και ενδιαφέρον για έργα σε όλες τις κατηγορίες, χρονικές περιόδους και στυλ, με τους συλλέκτες να ανταποκρίνονται εξαιρετικά σε έργα υψηλής ποιότητας.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα των δημοπρασιών του 2021 υποδηλώνουν ότι το κορυφαίο κομμάτι της αγοράς είναι πολύ ισχυρό αυτή τη στιγμή, καθώς τα ποιοτικά έργα συνεχίζουν να τραβούν την προσοχή των συλλεκτών και να θέτουν νέα ορόσημα στην αγορά.

 

  • Ποια ήταν η κυρίαρχη τάση στην αγορά τέχνης το 2021;

Φέτος σημειώθηκε απίστευτη άνοδος στην αγορά για την “ultra-contemporary” τέχνη. Έργα των τελευταίων είκοσι ετών σημείωσαν μια σειρά από ρεκόρ και καθιέρωσαν μια νέα δύναμη στην αγορά. Μεταξύ των καλλιτεχνών αυτών είναι η Lisa Brice, η Toyin Ojih Odutola, η Christina Quarles, η Maria Berrio και η Flora Yukhnovich, μεταξύ πολλών άλλων. Καθώς η ζήτηση της αγοράς παρέμεινε ισχυρή καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι συλλέκτες συνέχισαν να αναζητούν νέα τέχνη και νέους καλλιτέχνες, επεκτείνοντας την αγορά σε περισσότερους εν ζωή και σύγχρονους καλλιτέχνες των οποίων το έργο κάνει πάταγο αυτή τη στιγμή.

Η άνοδος αυτών των καλλιτεχνών στην αγορά συνέπεσε με την έναρξη της νέας κορυφαίας δημοπρασίας των Sotheby’s που ονομάζεται ‘The Now’, η οποία είναι μια παρουσίαση των μετρ των εικαστικών του σήμερα και του αύριο, και έκανε την παρθενική της εμφάνιση τον Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη με το 100% της δημοπρασίας να πωλείται και να θέτει αρκετά νέα ρεκόρ για τους καλλιτέχνες. Αυτό που ήταν αξιοσημείωτο για μένα ήταν το τεράστιο βάθος της προσφοράς που είδαμε σε αυτές τις διοργανώσεις. Η προσθήκη μιας νέας βραδινής δημοπρασίας απλώς υπογραμμίζει το πόσο σημαντικό είναι αυτό το αναπτυσσόμενο κομμάτι της αγοράς, και πώς οι συλλέκτες συνεχίζουν να αναζητούν νέους καλλιτέχνες για τις συλλογές τους.

 

  • Ποια είναι η άποψή σας για την άνοδο των NFTs στην αγορά τέχνης;

Η μετεωρική άνοδος των NFTs φέτος άνοιξε ένα εντελώς νέο κανάλι πωλήσεων για την τέχνη και τα συλλεκτικά αντικείμενα για να προσεγγίσει ένα νέο κοινό νεότερων, crypto-native συλλεκτών. Έχουμε δει επίσης τεράστιο ενδιαφέρον για από παραδοσιακούς συλλέκτες, οι οποίοι κατανοούν ότι τα NFTs σηματοδοτούν μια δραματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μπορεί πλέον να συλλέγεται η ψηφιακή τέχνη.

Πιστεύω πως το μέλλον των NFTs στους Sotheby’s θα συνεχίσει να επεκτείνει την έννοια ενός σύγχρονου συλλεκτικού υλικού, είτε αφορά τις καλές τέχνες, είτε την επέκταση των NFTs στη μουσική, τη ψυχαγωγία, τα αθλήματα, και άλλες κατηγορίες που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως.

 

  • Ποιες οι προβλέψεις σας για την αγορά και τις τάσεις το 2022;

Το 2022, πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την άνοδο νεότερων καλλιτεχνών σε δημοπρασίες, καθώς περισσότεροι συλλέκτες συνεχίζουν να αναζητούν νέα έργα από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του σήμερα. Ωστόσο, γνωρίζω εξίσου ότι θα συνεχίσουμε να κοιτάμε πίσω στα τελευταία 70 χρόνια της τέχνης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους άγνωστους ήρωες της ιστορίας της τέχνης και συνεχίζοντας να επανατοποθετούμε τις αγορές για καλλιτέχνες που προς το παρόν είναι υποτιμημένοι.

TAGS