Andy Warhol “The American Indian” (1977) Courtesy Sotheby’s

Λονδίνο – Παρίσι: Εκεί που χτυπά η καρδιά της αγοράς του Οκτωβρίου

Με επίκεντρο τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, οι οίκοι Christies και Sothebys φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν στην αγορά τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Με την προσοχή του διεθνούς κόσμου της τέχνης να είναι στραμμένη αυτό τον μήνα στην Ευρώπη– με την πραγματοποίηση της Frieze στο Λονδίνο και της Paris+ par Art Basel στο Παρίσι – οι δύο κορυφαίοι οίκοι δημοπρασιών παρουσιάζουν μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες διοργανώσεις.

Η εκκίνηση δίνεται στο Λονδίνο, όπου θα πραγματοποιηθούν και οι περισσότερες δημοπρασίες του μήνα. Στις 13 Οκτωβρίου ο οίκος Christie’s παρουσιάζει την πώληση έργων του 20ου και 21ου αιώνα, καθώς και τη δημοπρασία ορόσημο της συλλογής Αφρικανικής τέχνης του Βρετανού επιχειρηματία Robert Devereux. Κορυφαίο της πρώτης δημοπρασίας, το αριστουργηματικό  Early Morning, Sainte-Maxime (1968-69) του David Hockney, που βγαίνει στην αγορά μετά από περισσότερα από τριάντα χρόνια και εκτιμάται στις £7.000.000-10.000.000. Ακολουθεί ένα από τα τελευταία έργα του Francis Bacon, το Painting 1990 με εκτίμηση £7.000.000-9.000.000. Η διοργάνωση A Place with No Name: Works from the Sina Jina Collection, με 74 έργα σύγχρονης τέχνης από την Αφρική και την Αφρικανική διασπορά, αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή του είδους που έχει προσφερθεί ποτέ σε δημοπρασία. Με ποικιλία εικαστικών μέσων, η συλλογή περιλαμβάνει εικαστικούς όπως οι El Anatsui, Ibrahim El-Salahi, Samuel Fosso και Lynette Yiadom- Boakye.

Την ερχόμενη ημέρα, η δημοπρασία μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή 185 έργων από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, όπως οι Banksy, Jean-Michel Basquiat και Tracey Emin, αλλά και σύγχρονους δημιουργούς. Με κορυφαία δύο έργα του Bansky, οι εκτιμήσεις των έργων κυμαίνονται κάτω του £1.000.000.

David Hockney “Early Morning, Sainte-Maxime” (1968-69). Courtesy Christie’s Images limited

Ακόμα δύο έργα του Βρετανού καλλιτέχνη βρίσκονται στην κορυφή της διοργάνωσης The Now Evening Auction που πραγματοποιεί ο οίκος Sotheby’s την ίδια ημέρα στο Λονδίνο. Η δημοπρασία, που απαντά στην αυξανόμενη ζήτηση για νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες, παρουσιάζει ταυτοχρόνως μια σειρά καταξιωμένων εικαστικών του 21ου αιώνα. Αμέσως μετά, πραγματοποιείται η πώληση σύγχρονης τέχνης του οίκου, στην οποία πρωταγωνιστεί ένα εκπληκτικό τρίπτυχο του Francis Bacon – ίσως το καλύτερο τρίπτυχο μικρού μεγέθους του καλλιτέχνη.  Το Three Studies for Portrait of Henrietta Moraes (1963), που βρισκόταν σε δανεισμό στο  MoMA της Νέας Υόρκης για περισσότερα από τριάντα χρόνια,  κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην αγορά και αποτελεί το πρώτο από μια σειρά έργων που θα διατεθούν από τη συλλογή του πρώην προέδρου του MoMA, William S. Paley. Πλάι του το 192 Farben (1966) του Gerhard Richter – ο πρώτος αφηρημένος πίνακας του καλλιτέχνη – με εκτίμηση £13.000.000-18.000.000. Η πώληση περιλαμβάνει επίσης κομμάτια από την συλλογή Mallin, μια συλλογή ιστορικών έργων γλυπτικής, ζωγραφικής και φωτογραφίας, καθώς και έργα των Andy Warhol, Cy Twombly, Frank Auerbach, Jean Dubuffet και Michelangelo Pistoletto ανάμεσα σε άλλους.

Η διάθεση έργων σύγχρονης τέχνης συνεχίζεται και την επόμενη ημέρα, από τον Βρετανικό οίκο, με την πώληση 136 έργων καλλιτεχνών  όπως οι Sarah Slappey, Emily Ludwig Shaffer, Katerine Bernhardt και Tschabalala Sel, αλλά και μιας επιλογής έργων των YBA, από τα οποία ξεχωρίζει το Rara and Mala (1994) του Chris Ofili που εκτιμάται στις £300.000-400.000.

Την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, οι Christie’s παρουσιάζουν τη δημοπρασία έργων του 20ου και 21ου αιώνα, στις 20 Οκτωβρίου. Στην κορυφή της διοργάνωσης, με εκτίμηση €4.000.000-6.000.000, ένας πίνακας της Joan Mitchell από το 1992 που παρέμεινε στην ίδια ιδιωτική συλλογή για πάνω από τρείς δεκαετίες. Η λίστα των καλλιτεχνών της δημοπρασίας περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τους Pablo Picasso, Jean Dubuffet, Theo van Doesburg, Pierre Soulages, François-Xavier Lalanne, Jean Arp και Yves Klein. Παράλληλα, η διοργάνωση περιλαμβάνει και την πρώτη έκδοση στο Παρίσι της ενότητας Thinking Italian, που παρουσιάζει τους κορυφαίους Ιταλούς εικαστικούς του 20ου αιώνα όπως οι Alighiero Boetti, Lucio Fontana, Piero Manzoni, Mario Schifano και Enrico Castellani.

Το χορό των δημοπρασιών κλείνουν οι Sotheby’s, στις 25 Οκτωβρίου, με το πρώτο μέρος της πώλησης της συλλογής Waller στο Παρίσι. Μια ιδιαίτερη ιδιωτική συλλογή που συγκεντρώνει τα διάφορα avant-garde κινήματα της Γαλλίας και της μεταπολεμικής Ευρώπης, με επίκεντρο την υφή και το ανάγλυφο.  Έργα σύγχρονων εικαστικών, όπως οι Hans Hartung και Pierre Soulages, συναντούν τις δημιουργίες ιστορικών  καλλιτεχνών όπως ο Jean Dubuffet και ο Arman. Από τα 45 έργα της διοργάνωσης ξεχωρίζει το The American Indian (1977) του Andy Warhol με εκτίμηση €1.200.000-1.800.000, και το T1952-1 (1952) του Hans Hartung που εκτιμάται στις €600.000-800.000.

Παρά τον επικείμενο δύσκολο Χειμώνα, συναρπαστικός φαίνεται ο Οκτώβριος για την αγορά της τέχνης στην Ευρώπη. Ωστόσο, επειδή όλα κρίνονται στο ταμείο, θα δούμε τι αποτελέσματα θα φέρουν οι διοργανώσεις αυτές.

TAGS