Γιώργος Λάππας (1950-2016) Μπλε άνθρωπος, 2007 Σίδερο βαμμένο 650 x 200 x 200 εκ

Η συλλογή Έργων Τέχνης της ALPHA BANK

Ο Αλέξανδρος Στάνας μας συστήνει στην συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank

 

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank, μια συλλογή που αριθμεί 5.500 πίνακες, χαρακτικά και γλυπτά Ελλήνων καλλιτεχνών ως επί το πλείστον, αφηγείται με το δικό της τρόπο την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Στη συλλογή των έργων ζωγραφικής περιλαμβάνονται πίνακες Ελλήνων καλλιτεχνών που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα και φθάνουν μέχρι σήμερα. Η συλλογή των έργων χαρακτικής, με τη σειρά της, επίσης παρακολουθεί την πορεία την νεοελληνικής χαρακτικής  από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας και απαρτίζεται από μονόφυλλα, λευκώματα, σχέδια, βιβλία. Η συλλογή της Alpha Bank αποτελεί τη συνισταμένη πέντε επί μέρους τραπεζικών συλλογών: της Τράπεζας Πίστεως, της Ιονικής Τράπεζας, της Λαϊκής Τράπεζας, της Εμπορικής Τράπεζας και της Citibank, που μέσα στο διάστημα 2000-2014  έφτασαν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο τραπεζικό ίδρυμα. Κάποια στιγμή στην ιστορία των τραπεζών αυτών, οι γενικές διευθύνσεις τους αποφάσισαν να συστηματοποιήσουν και να οργανώσουν την αγορά έργων τέχνης προχωρώντας στη δημιουργία συλλογών με έργα κυρίως νεοελληνικής τέχνης  και μόνον επικουρικά με έργα ξένων καλλιτεχνών στο μέτρο που η θεματική τους περιστρεφόταν γύρω από ελληνικά θέματα.

 

 

Κάθε χρόνο προστίθενται έργα στην Συλλογή, σκοπός είναι να ενισχυθούν καλλιτεχνικές περίοδοι ή ενότητες που ήδη υπάρχουν , να αποκτηθούν έργα νέων καλλιτεχνών που όμως έχουν ήδη κάποια δραστηριότητα, καθώς και να γίνουν κομμάτια της Συλλογής, έργα καλλιτεχνών που δεν υπάρχουν καθόλου. Το βάρος πέφτει στην  ζωγραφική, την χαρακτική και τις γραφικές τέχνες, τις κατασκευές. Στο διάστημα 2019 – 2020 αποκτήθηκαν έργα του Δ. Αληθεινού, της Γ. Δαμοπούλου και του Η. Παπαηλιάκη, χαρακτικά του Γ. Κεφαλληνού, του Δ. Γαλάνη, του Δ. Οικονομίδη και για την πολύ ενημερωμένη συλλογή αφισών, μια σπάνια αφίσα του ΕΟΤ σχεδιασμένη από τον Γ. Τσαρούχη και μια αφίσα του ΕΑΜ από την Κατοχή. Επιπλέον ο Τομέας Χαρακτικής της ΑΣΚΤ, σε ανταπόδοση της χορηγίας μας προς το εργαστήριό τους τα τελευταία πέντε χρόνια, έκανε δωρεά 40 χαρακτικών νέων σπουδαστών του εργαστηρίου. Σε ότι αφορά την στρατηγική αγορών για την παρούσα περίοδο είναι περισσότερες οι επιλογές σε έργα σύγχρονης τέχνης, αλλά και παλαιότερα, από το 1950 και μετά. Επιλεκτικά αποκτούνται έργα του μεσοπολέμου και παλαιότερα, αφού η Συλλογή ξεκινάει με έργα από το τέλος του 19ου αιώνα.

Δημήτρης Αληθεινός «Χωρίς Τίτλο» Ξύλο, χώμα, χρώμα σκόνη, πλεξιγκλάς, 2005 150 x 150 εκ.

Οι συλλογές των Τραπεζών και γενικά των εταιρειών έχουν έναν ειδικό χαρακτήρα. Τα έργα βρίσκονται σε χώρους της Τράπεζας, γραφεία, χώρους κοινού, καταστήματα και καθρεφτίζουν ένα διαφορετικό πρόσωπο ενός οικονομικού οργανισμού . Επιπλέον, ήδη από την δεκαετία του 1970, στα Καταστήματα της Τράπεζας Πίστεως υπήρχαν πάντα έργα τέχνης στους χώρους κοινού. Επίσης, στα Καταστήματα και των άλλων Τραπεζών (Εμπορική, Ιονική, Citibank), υπήρχαν έργα τα οποία φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τους συγκεκριμένους χώρους από πολλούς καλλιτέχνες. Οι Τράπεζες, μέσα από αυτήν την πρακτική, υποστήριξαν πολλούς καλλιτέχνες και επιπλέον τους προκάλεσαν να δημιουργήσουν έργα μεγάλης κλίμακας μέσα και έξω από τα Καταστήματα (Μόραλης, Μυταράς, Ξενάκης, Μιχαλέα, Ζογγολόπουλος, Θόδωρος, Βερναδάκη, Λάππας).  Επιπλέον, μια φορά τον χρόνο, ένα κομμάτι της Συλλογής παρουσιάζεται σε μία πόλη ή ένα νησί στην Ελλάδα, με τίτλο « Η Συλλογή της Alpha Bank. Έργα από το 1950/1960 (ανάλογα) έως σήμερα», σε τοπικές πινακοθήκες ή μουσεία. Εκτίθενται από 50-70 έργα κάθε είδους και στην διάρκεια της έκθεσης γίνονται από εμάς ξεναγήσεις σε πελάτες της Τράπεζας, στο κοινό, στους συναδέλφους, σε μαθητές και σε φοιτητές (αν υπάρχει τμήμα ιστορίας της τέχνης ή σχολή καλών τεχνών στο τοπικό πανεπιστήμιο). Η ανταπόκριση του κοινού εξαρτάται πολύ από τα μουσεία με τα οποία συνεργαζόμαστε και την δυνατότητά τους να προβάλλουν την έκθεση.

Χρύσα (1933-2013) Τοπίο Παρισιού Νο Ι, 1989 Αλουμίνιο με κόκκινο νέον

Παράλληλα, η Alpha Bank έχει ισχυρό χορηγικό πρόγραμμα για την τέχνη και είναι σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ, το Μουσείο Μπενάκη, το MOMUS, την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων και άλλους οργανισμούς. Χρηματοδοτούνται συνήθως οι εκδόσεις καταλόγων μεγάλων εκθέσεων, συχνά όμως η τράπεζα είναι αποκλειστικός χορηγός σημαντικών καλλιτεχνικών διοργανώσεων. Επίσης γίνονται χρησιδάνεια για τον δανεισμό επί μακρόν, έργων της Συλλογής σε διάφορα μουσεία. Τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν οι  συνεργασίες με περισσότερους καλλιτεχνικούς οργανισμούς που κινούνται από νέους ανθρώπους, υποστηρίζοντας τις δράσεις τους.

 

 

Θερμές ευχαριστίες στην Κα Ειρήνη Α. Οράτη, Επιμελήτρια της Συλλογή Έργων Τέχνης της ALPHA BANK, για τις πληροφορίες, τα κείμενα και τη φροντίδα του υλικού.

TAGS