Καθώς τα έργα χαμηλότερης αξίας σημειώνουν άνοδο, ο Βρετανικός οίκος κινείται στρατηγικά και πρωταγωνιστεί σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.
Από τότε που η Βρετανική ιδιωτική εταιρεία Epiris εξαγόρασε τους Bonhams, τον Σεπτέμβριο του 2018, ο οίκος δημοπρασιών υιοθέτησε μια ενεργή πολιτική εξαγορών, ειδικά όσον αφορά την επέκταση σε νέες περιοχές, διευρύνοντας σταθερά την εμβέλειά του στην αγορά. Πέρυσι άνοιξε το πρώτο του salesroom στο Παρίσι, ενώ αγόρασε την The Market, μια ψηφιακή πλατφόρμα δημοπρασιών για κλασικά και συλλεκτικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.
Μόλις πριν δύο ημέρες, ο οίκος ανακοίνωσε την εξαγορά του Γαλλικού οίκου Cornette de Saint Cyr για άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό, καθιστώντας τον τον τέταρτο ανταγωνιστικό οίκο που εξαγοράζει μέσα σε μόλις έξι μήνες. Ο Παριζιάνικος οίκος, που ιδρύθηκε το 1973 από τον Pierre Cornette de Saint Cyr και διαθέτει εγκαταστάσεις και στις Βρυξέλες, θα ονομάζεται στο εξής Bonhams Cornette de Saint Cyr.
Η αγοραστική μανία αποτελεί ένδειξη των φιλόδοξων σχεδίων των Bonhams να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο περιφερειακών οίκων δημοπρασιών για να εδραιώσει την κυριαρχία του στην αγορά τέχνης που αφορά έργα με τιμή ίση ή μικρότερη του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Μια στρατηγική ιδιαίτερα έξυπνη, αν σκεφτούμε πως, αν και οι πωλήσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων blue-chip έργων αποτελούν συχνά πρωτοσέλιδο, οι πωλήσεις έργων τέχνης και συλλεκτικών αντικειμένων αξίας γύρω στο εκατομμύριο παρουσίασαν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης από το 2019, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων αγοραστών, σύμφωνα με τον CEO του οίκου, Bruno Vinciguerra. Η εξαγορά του Γαλλικού οίκου αυτή ενισχύει την παρουσία των Bonhams στη Γαλλία, ενώ παράλληλα βελτιώνει την Ευρωπαϊκή δυναμική του οίκου υποστηρίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη σε όλο το δίκτυο της εταιρείας στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.
Ο Γαλλικός οίκος είναι η τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο των Bonhams. Στις αρχές του έτους οι Bonhams εξαγόρασαν τον κορυφαίο Σουηδικό οίκο Bukowskis, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ενέταξαν στο δυναμικό τους άλλους δύο οίκους μεσαίας δυναμικής, τον Bruun Rasmussen από την Κοπεγχάγη της Δανίας και τον δημοπρασιών Skinner με έδρα τη Νέα Αγγλία, και πιο συγκεκριμένα τη Βοστώνη.
Πλέον, οι Bonhams διαθέτουν 14 αίθουσες δημοπρασιών σε όλο τον κόσμο και οι πωλήσεις τους αφορούν σχεδόν 60 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων ειδών πολυτελείας και NFTs. Σύμφωνα με στοιχεία του οίκου, ο συνολικός αριθμός των πελατών του έχει τριπλασιαστεί από το 2019 και το 49% των συλλεκτών που εξυπηρέτησε το 2021 ήταν νέοι πελάτες των Bonhams. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αφορά τις διηπειρωτικές πωλήσεις, οι οποίες παρουσίασαν 71% τη διετία 2019-2021. Ο δείκτης αυτός καταδεικνύει μια σημαντική αλλαγή στις συνήθειες των συλλεκτών, οι οποίοι συμμετέχουν σε δημοπρασίες εκτός της ηπείρου στην οποία ζουν μέσω των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων. Από την άλλη, η αγορά έργων αξίας μέχρι ένα εκατομμύριο, ενώ μέχρι πρότινος ήταν μια τοπική αγορά, πλέον αποκτά παγκόσμια εμβέλεια.
Η άνοδος αυτής της ομάδας έργων, αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά, και ο οίκος Bonhams φαίνεται να έχει χαράξει μια στοχευμένη και σαφή στρατηγική. Η απόκτηση του οίκου Cornette de Saint Cyr δεν είναι το τέλος του σχεδίου επέκτασης του Βρετανικού οίκου, ο οποίος σίγουρα θα συνεχίσει να αναζητά νέες ευκαιρίες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας.