Παράλληλα με την παρθενική έκδοση της Paris+ par Art Basel, ξεκινά σήμερα στο Παρίσι η όγδοη έκδοση της Asia NOW, η κορυφαία φουάρ Ασιατικής τέχνης στην Ευρώπη.
Η φετινή διοργάνωση φαίνεται πως σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη φουάρ, καθώς όχι μόνο αυτή πραγματοποιείται σε νέο μεγαλύτερο χώρο αλλά υπάρχουν αρκετές νέες προσθήκες στο πρόγραμμα.
Η άνοδος της Γαλλικής πρωτεύουσας στην αγορά τέχνης, μετά το Brexit, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον κοινού και συλλεκτών για τις μικρότερες και πιο εξειδικευμένες φουάρ, οδήγησε την Asia NOW στη μεταφορά της στο χώρο του Monnaie de Paris, ένα επιβλητικό κτήριο δίπλα στο ποτάμι που στεγάζει το παλαιότερο νομισματοκοπείο στον κόσμο, το οποίο συνεχίζει τη δραστηριότητά του μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της φουάρ, ο τεράστιος χώρος επαναπροσδιορίζεται ως ένα δημιουργικό χωριό, με συνεργατικές, καλλιτεχνικές, οικολογικές και αγροτικές δράσεις, εμπνευσμένες από τις διεπιστημονικές performances της Γιαπωνέζας εικαστικού Natsuko Uchino.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Asia Society επέλεξε πρόσφατα το Παρίσι για σαν Ευρωπαϊκή έδρα του και η φουάρ βασίζεται στον εκτεταμένο ορισμό του για την Ασία, ο οποίος περιλαμβάνει ολόκληρη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής. Έτσι, η ASIA NOW συνεχίζει την εξερεύνηση των ποικίλων εικαστικών σκηνών από τη Δυτική έως τη Νοτιοανατολική Ασία μέσω της συμμετοχής περισσότερων από είκοσι χωρών από την Κεντρική Ασία έως την Υπο-ήπειρο και την περιοχή τις Ασιατικές ακτές του Ειρηνικού.

Monnaie de Paris Façade ©Bernard Touillon
Η διοργάνωση του 2022 περιλαμβάνει επίσης πολύ μεγαλύτερο αριθμό εκθετών, οι οποίοι από περίπου 40 το 2020 και το 2021, ανέρχονται στους 75 φέτος, οι οποίοι παρουσιάζουν μια επιλογή από τους καλύτερους ανερχόμενους και καταξιωμένους καλλιτέχνες από αυτές τις περιοχές που επικεντρώνεται η φουάρ και τη διασπορά τους. Ανάμεσα στις γκαλερί που συμμετέχουν για πρώτη φορά – οι οποίες ξεπερνούν τις 30 – βρίσκονται και πέντε χώροι από το Hong Kong, οι οποίοι παρουσιάζουν τους καλλιτέχνες τους στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά την πανδημία. Επιπλέον, 13 γκαλερί συμμετέχουν στα επιμελημένα και δημόσια μη κερδοσκοπικά projects που διοργανώνει η φουάρ. Αυτό ανεβάζει τους συμμετέχοντες σε 88 για την όγδοη έκδοση, «κάτι που είναι καλό για εμάς, καθώς το οκτώ είναι ένας τυχερός αριθμός σε ορισμένες Ασιατικές χώρες», αναφέρει η ιδρύτρια και διευθύντρια της φουάρ Alexandra Fain.
Η φετινή θεματική – Feux de joie (Φλόγες της Χαράς) – συνδέει τις τέχνες που σχετίζονται με τη φωτιά, η οποία είναι εμβληματική για τη νομισματοκοπία και τη μεταλλοτεχνία, με την τέχνη της κεραμικής, που προέρχεται επίσης από τη γη και τη φωτιά. Στον πυρήνα αυτής της έκδοσης βρίσκεται η δημιουργία μιας κοινότητας μέσα από μια συλλογική εικαστική εμπειρία.

Natsuko Uchino, Exhibition view, Feu de Joie, 2016 © Gallery Allen
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται βρίσκονται τα ονόματα των Ai Wei Wei, Lee Bul, Lu Yang, Takashi Murakami, Zao Wou-Ki και πολλών άλλων. Παράλληλα, το κομμάτι Special Project, υπό την επιμέλεια του Nicolas Trembley φέτος, είναι αφιερωμένο στο Mingei, ένα ιαπωνικό καλλιτεχνικό κίνημα των αρχών του 20ου αιώνα με ιδιαίτερη εκτίμηση στην ομορφιά και την απλότητα της λαϊκής τέχνης, ιδιαίτερα της κεραμικής. Επιπλέον, εικαστικές εγκαταστάσεις και δράσεις στην πόλη, ένα νέο τμήμα για τα NFTs κι ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα διαλέξεων και συζητήσεων ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της φετινής Asia NOW.
Όπως και στο Λονδίνο στη φετινή 1-54 Contemporary African Art Fair, παρατηρούμε πως όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για τις μικρότερες φουάρ που επικεντρώνονται σε ένα είδος τέχνης, μια συγκεκριμένη περιοχή ή χρονική περίοδο. Μήπως αυτό είναι το μέλλον στην αγορά των φουάρ; Μήπως τελικά εκείνες με ιδιαίτερο χαρακτήρα είναι αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον στην αγορά τέχνης;