KÖNIG GALERIE Seoul rooftop sculpture garden, 2021 Φωτογραφία: Chunho An Παραχώρηση König Galerie, Berlin, London, Seoul

Για τις γκαλερί, η Σεούλ είναι «the new place to be»

Όλο και περισσότεροι καλλιτεχνικοί φορείς επιλέγουν τη Σεούλ ως τη νέα τους βάση στην Ασία. Τέσσερις διευθυντές διεθνών γκαλερί, που έχουν ανοίξει ή σχεδιάζουν να ανοίξουν στην πόλη, μιλούν για τη νοτιοκορεάτικη αγορά

Emma SonLehmann Maupin

Συνεργαζόμαστε με Κορεάτες καλλιτέχνες από το 2000 και είμαστε από τις πρώτες διεθνείς γκαλερί που άνοιξαν στη Σεούλ, το 2017. Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική στην Κορέα, το κοινό είναι δεκτικό σε νέους καλλιτέχνες και τάσεις, και η Lehmann Maupin διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Την τελευταία πενταετία, οι δυτικές γκαλερί συνέβαλαν στην ανάπτυξη της αγοράς στη Σεούλ και επηρέασαν θετικά τη διάθεση του κοινού να δει από κοντά έργα διεθνών καλλιτεχνών, ενώ, παράλληλα, αυξήθηκαν οι νέοι συλλέκτες. Ωστόσο, η ασιατική αγορά σύγχρονης τέχνης δεν έχει κορεστεί ακόμη και υπάρχει τεράστια δυναμική ανάπτυξης. Η Frieze Seoul θα φέρει επιμελητές, συλλέκτες και άτομα με επιρροή από όλο τον κόσμο, δίνοντας ταυτόχρονα μια μοναδική ευκαιρία στους Κορεάτες καλλιτέχνες να παρουσιαστούν στο διεθνές κοινό, ενώ η τοπική αγορά τέχνης θα βιώσει μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη.

Επίσης, η τοπική εικαστική σκηνή είναι αρκετά δυνατή, με τρεις μεγάλες Μπιενάλε, γκαλερί σύγχρονης τέχνης, διεθνείς φουάρ, ιδιωτικά και κρατικά μουσεία σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και με μεγάλη υποστήριξη από τους συλλέκτες. Υπάρχει υποδομή ώστε η Κορέα να γίνει ένα νέο κέντρο για τις τέχνες στην περιοχή, ενώ η έλλειψη φορολογίας στις αγοραπωλησίες τέχνης αποτελεί τεράστιο κίνητρο για τους συλλέκτες.

 

Youngjoo LeePace Gallery

Από το 2017, όταν και ανοίξαμε, εμπλουτίζουμε συνεχώς την κορεατική καλλιτεχνική σκηνή παρουσιάζοντας καλλιτέχνες που εκπροσωπούμε. Οι νέοι συλλέκτες, όχι μόνο στην Κορέα αλλά και σε όλη την Ασία, ενδιαφέρονται για νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες, ενώ η παλαιότερη γενιά συλλεκτών επιλέγει αναγνωρισμένους δημιουργούς. Οι συλλέκτες στην Κορέα προσαρμόζονται γρήγορα στις τάσεις της σύγχρονης τέχνης, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σε σύγκριση με την Ευρώπη και την Αμερική, η Κορέα είναι τεχνολογικά προηγμένη και εξαιρετικά εξοικειωμένη με τις ψηφιακές εφαρμογές, γεγονός που επιτρέπει στους φιλότεχνους να ενημερώνονται άμεσα. Στη διάρκεια της πανδημίας, η τοπική αγορά τέχνης αναπτύχθηκε ραγδαία και η ζήτηση αυτόχθονων καλλιτεχνών εκτινάχθηκε.

Εκτιμάται ότι χιλιάδες Κορεάτες συλλέκτες επισκέπτονται το Art Basel Hong Kong και το West Bund Art & Design Fair στη Σαγκάη. Μάλιστα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την παγκόσμια αγορά, τη συλλογή και την κατανόηση της τέχνης. Επιπλέον, η Frieze Seoul θα καθιερώσει περαιτέρω την πόλη ως το μεγαλύτερο ασιατικό κέντρο τέχνης, καθώς περισσότερες γκαλερί από το εξωτερικό θα έρθουν στην Κορέα, ενώ πολλοί Ασιάτες συλλέκτες θα την επισκεφθούν και θα δικτυωθούν το 2022. Καθώς η αγορά τέχνης επεκτείνεται, η Σεούλ εξελίσσεται σε μια ελκυστική πόλη, διαφορετική από το Χονγκ Κονγκ ή την Κίνα.

Το Pace Seoul, Φωτογραφία: Sangtae Kim.Παραχώρηση Pace Gallery

 

Johann KönigKönig Galerie

Από τα εγκαίνιά μας τον Απρίλιο, έχουμε λάβει εξαιρετικά σχόλια και χαιρόμαστε που δημιουργούμε σχέσεις με Κορεάτες συλλέκτες. Η König ήταν μέρος της κορεατικής εικαστικής σκηνής εδώ και χρόνια, μέσω της συμμετοχής σε εκθέσεις όπως η KIAF. Η König Seoul αποτελεί μια πλατφόρμα για συνεχή επαφή με την εκεί καλλιτεχνική κοινότητα.

Η τοπική αγορά σύγχρονης τέχνης βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, με ιδιαίτερη δυναμική και προσαρμοστικότητα στις νέες τάσεις. Η Σεούλ έχει πολλά πλεονεκτήματα για τις γκαλερί, όπως έλλειψη ΦΠΑ και φόρου εισαγωγής στα έργα τέχνης, ενώ ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός συλλεκτών βοηθά στην ανάπτυξη μιας αγοράς που υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες. Επίσης, η πόλη προσφέρει χώρο για παρουσιάσεις νέων ιδεών, καθώς υπάρχει ακόμα περιπετειώδης διάθεση, χωρίς φόβο για καινοτομία. Η ασιατική αγορά έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης με την άνοδο της επόμενης γενιάς συλλεκτών. Η Σεούλ υπήρξε πολιτιστικό κέντρο για πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ασία αλλά και παγκοσμίως, και στο μέλλον θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως κέντρο για τις ασιατικές αγορές, εξυπηρετώντας γειτονικές χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία. Επιπλέον, ο ερχομός της Frieze Seoul επιβεβαιώνει τη σημασία της πόλης ως καλλιτεχνικού προορισμού και κέντρου για Ασιάτες και διεθνείς συλλέκτες.

 

Kyu Jin HwangThaddaeus Ropac

Έχουμε επαφές με καλλιτεχνικά κέντρα σε ολόκληρη την Ασία, χάρη τόσο στις φουάρ, όπου συμμετέχουμε, όσο και στις σχέσεις μας με συλλέκτες και ιδρύματα εδώ και πολλά χρόνια. Οι δραστηριότητες της γκαλερί σε όλη την Ασία έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια, που το άνοιγμα ενός χώρου στην περιοχή έμοιαζε φυσικό επακόλουθο.

Η Σεούλ έχει πλούσια και ξεχωριστή πολιτιστική ιστορία και μια ακμάζουσα σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή, όχι μόνο όσον αφορά τους Κορεάτες καλλιτέχνες, αλλά και τα ισχυρά θεσμικά θεμέλια και το αφοσιωμένο κοινό, γεγονός που μας έκανε να την επιλέξουμε για τον πρώτο μας χώρο στην Ασία. Η αγορά σύγχρονης τέχνης στην Κορέα και την Ασία αναπτύσσεται και εξελίσσεται συνεχώς. Σημαντική ένδειξη ανάπτυξης, όχι μόνο της κορεατικής εικαστικής σκηνή, αλλά ολόκληρης της ασιατικής αγοράς, αποτελεί η έλευση της Frieze Seoul το 2022, γεγονός που, ωστόσο, δεν επηρέασε την απόφασή μας για επέκταση στην περιοχή. Είναι πολύ συναρπαστικό να παρουσιάζουμε τους καλλιτέχνες μας και το πρόγραμμά μας στο κορεατικό κοινό, αλλά και να ανακαλύπτουμε την καλλιτεχνική δημιουργία στην Ασία. Καθώς η γκαλερί επεκτείνεται, ανυπομονούμε να καλλιεργήσουμε αυτές τις σχέσεις και να συνεργαστούμε ενεργά.

Thaddaeus Ropac Seoul Hannam-dong. Παραχώρηση Thaddaeus Ropac, London • Paris • Salzburg • Seoul

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 3 της «The Art Newspaper Greece» (Οκτώβριος – Νοέμβρος 2021)

TAGS