Florence Bourgeois (c.) Florent Drillon

Florence Bοurgeois: «Μετά το Brexit, το Παρίσι είναι πιο ασφαλής αγορά»

Η διευθύντρια της FIAC και της Paris Photo μας μιλάει για την αγορά τέχνης της γαλλικής πρωτεύουσας και το μέλλον των φουάρ.

Σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών στην αγορά της τέχνης, μετά την πανδημία, στο Παρίσι φαίνεται να διαμορφώνονται νέες ισορροπίες στο εικαστικό σκηνικό. Μετά το Brexit, η έλευση της Art Basel έρχεται να ταράξει τα νερά της τοπικής, και όχι μόνο, αγοράς. Στη νέα κατάσταση που δημιουργείται, η FIAC – η σημαντικότερη Γαλλική φουάρ – καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της και να ισχυροποιήσει την παρουσία της, κυρίως μετά τον εκτοπισμό της από το Grand Palais, όπου στεγαζόταν, και την αποχώρηση της διευθύντριάς,            Jennifer Flay, μετά από δεκαοκτώ χρόνια, η οποία πλέον ανήκει στο δυναμικό της Paris+ by Art Basel. Τη θέση της διεύθυνσης πλέον κατέχει η, από το 2015, διευθύντρια της Paris Photo, Florence Bοurgeois. Η επικεφαλής των δύο Γαλλικών εκθέσεων μας μίλησε για την παρισινή αγορά τέχνης και τα σχέδια της για το μέλλον των φουάρ.

 

Πώς έχει αλλάξει η εικαστική σκηνή στο Παρίσι μετά το Brexit; Ποιο το μέλλον της Παρισινής αγοράς τέχνης;

Πολλές ξένες γκαλερί, όπως η Continua, η Lévy Gorvy και ο David Zwirner, έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι, το οποίο φαίνεται τώρα να είναι μια πολύ πιο ασφαλής αγορά από το Λονδίνο μετά το Brexit. Το Παρίσι είναι μια μαγευτική πόλη, όπου δεν υπάρχει μόνο μεγάλη συγκέντρωση γκαλερί και μουσείων, με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά τα τελευταία χρόνια ιδρύονται όλο και περισσότερα ιδιωτικά μουσεία, όπως το Bourse de Commerce – Pinault Collection και το Ίδρυμα Louis Vuitton, που αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα. Και δεν θα εκπλαγώ αν τους επόμενους μήνες, περισσότερες  γκαλερί συνεχίσουν να εγκαθίστανται στη Γαλλική πρωτεύουσα, όπου ολόκληρο το οικοσύστημα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

 

Για πρώτη φορά η FIAC και η Paris Photo έχουν την ίδια διεύθυνση. Πόσο σημαντική είναι μια κεντρική και κοινή διαχείριση για τις δύο φουάρ;

Μια κεντρική διεύθυνση για τις φουάρ απλώς μας επιτρέπει να ενώσουμε ξανά την τεχνογνωσία και τους πόρους μας πιο αποτελεσματικά καθώς προχωράμε στην ανάπτυξή των δύο εκθέσεων. Ωστόσο, κάθε φουάρ διατηρεί την ξεχωριστή ταυτότητα της και επωφελείται από το εκάστοτε εξειδικευμένο προσωπικό.

 

Σχεδιάζετε κάποια επέκταση της συνεργασίας των δύο φουάρ; Και αν ναι, ποια είναι τα σχέδιά σας για τις φετινές διοργανώσεις;

Προς το παρόν εξετάζουμε τις διαφορετικές εναλλακτικές για την ανάπτυξη της FIAC. Είναι σημαντικό για εμάς να εργαστούμε στενά με γκαλερί και ιδρύματα για να βρούμε τη σωστή επιλογή που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες τους, αλλά ταυτόχρονα τιμά και την ιστορία της FIAC, η οποία για μισό αιώνα έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη της πόλης του Παρισιού σε πρωτεύουσα της καλλιτεχνικής δημιουργίας . Όσο για το Paris Photo, οι αιτήσεις ανοίγουν στις αρχές Μαρτίου για την επερχόμενη 25η έκδοσή μας τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Grand Palais Éphémère. Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε τα σχέδιά μας για μια ανεπανάληπτη έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε.

 

Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με την απόφαση της Art Basel να εγκαινιάσει μια νέα έκθεση στο Παρίσι; Πώς θα άλλαζε αυτό την αγορά τέχνης στο Παρίσι και πιθανώς στην Ευρώπη;

Λυπούμαστε για την απόφαση του RMN Grand Palais να τερματίσει τα σχεδόν 50 χρόνια εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη FIAC. Φυσικά, η απόφαση της Art Basel αποτελεί αναμφισβήτητη ένδειξη της έλξης που ασκεί το Παρίσι στο εξωτερικό. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς αυτό θα επηρεάσει τις γαλλικές γκαλερί που ενδιαφέρονται για την εκπροσώπηση που θα λάβουν από τον όμιλο, ο οποίος δεν έχει ακόμη παρουσιάσει το ίδιο επίπεδο εθνικής εκπροσώπησης με τη FIAC σε καμία από τις άλλες διοργανώσεις του.

 

Πώς σχεδιάζει η FIAC να αντιμετωπίσει αυτήν την αλλαγή στην αγορά και ποια πιστεύετε θα είναι η αντίδραση των Γαλλικών γκαλερί;

Η Fiac έχει μια ισχυρή ιστορία και οι επιλογές μας για την ανάπτυξή της φουάρ θα αντικατοπτρίζουν την πορεία της καθώς προχωράμε στο μέλλον. Αυτό που είναι πιο σημαντικό για μένα είναι να συνεργαστώ με γκαλερί, ιδρύματα και καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι στην υπηρεσία ολόκληρου του οικοσυστήματος, και να προσελκύσω υποστηρικτές, συλλέκτες και φιλότεχνους σε μια ζωηρή εικαστική σκηνή. Έτσι βλέπω την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα!

 

Κάποια νέα εγχειρήματα στην ατζέντα της FIAC και της Paris Photo για το μέλλον;

Αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε σκληρά διερευνώντας πολλές πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές και ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας τα νέα μας εγχειρήματα, μόλις αυτά οριστικοποιηθούν, τους επόμενους μήνες.

TAGS