AP Photo/Julie Jacobson

Δημοπρασίες στη Νέα Υόρκη: Εμπρός Πίσω

Η πόλη καταργεί μακροχρόνιους κανονισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη διαφάνεια στον κλάδο των δημοπρασιών

Με τη New York Art Week να ξεκινά σήμερα, με τέσσερις φουάρ να ανοίγουν την εβδομάδα 5-12 Μαΐου και πολλές δημοπρασίες να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στη διάρκεια του μήνα – γεγονός που δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν – οι αρχές της πόλης προχώρησαν σε μια κίνηση έκπληξη που προμηνύει μια σημαντική αλλαγή στον κλάδο των δημοπρασιών και δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις στην αγορά της τέχνης.

Η πόλη της Νέας Υόρκης προχώρησε στην κατάργηση ενός συνόλου κανονισμών που αναπτύχθηκαν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και είχαν στόχο την επίτευξη κάποιας οικονομικής διαφάνειας στην ακόμα, κατά πολλούς, αδιαφανή βιομηχανία της τέχνης. Η πόλη άρχισε να επιβάλει κανόνες στους πλειστηριασμούς τη δεκαετία του 1980 μετά από αγωγές στις οποίες οι δημοπράτες ενήργησαν ενάντια στα συμφέροντα των πωλητών.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και τίθεται σε ισχύ φέτος στις 15 Ιουνίου, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε περίοδο ανάκαμψης μετά το πλήγμα της πανδημίας. Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα στην αγορά τέχνης έγκειται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες δραστηριότητες που επηρεάζονται από τις αλλαγές, οι οίκοι δημοπρασιών μπορούν να αντλήσουν έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Σύμφωνα με τους νέους πιο χαλαρούς κανονισμούς, καταργείται η απαίτηση για τους οίκους δημοπρασιών να έχουν άδεια από την πόλη προκειμένου να δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη. Επίσης, χαλαρώνουν ή καταργούνται ορισμένοι κανόνες σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν οι οίκοι στους πιθανούς αγοραστές. Επίσης, οι οίκοι δεν χρειάζεται πλέον να εντοπίζουν την ύπαρξη οικονομικού συμφέροντος ενός τρίτου προσώπου, φυσικού ή νομικού, από την πώληση ενός έργου, όπως επίσης δεν είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουν το δικό τους οικονομικό όφελος από την εκάστοτε πώλησή. Επιπλέον, οι οίκοι μπορούν πια να καθορίζουν τις εκτιμήσεις όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Τέλος, οι κανόνες σχετικά με τις εικονικές προσφορές – όπου ο δημοπράτης δημιουργεί πλασματική  ζήτηση προσποιούμενος ότι δέχεται προσφορές  που δεν υπάρχουν μέχρι να φτάσει στην αποθεματική τιμή – γίνονται πολύ πιο χαλαροί.

Σαφώς η απόφαση της πόλης της Νέας Υόρκης αλλάζει δραστικά τη λειτουργία των δημοπρασιών και δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στους οίκους. Το ανησυχητικό σχετικά με αυτή την απόφαση είναι το εάν η έλλειψη διαφάνειας θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη των πελατών και κατά συνέπεια την αγορά. Βέβαια, δεν λείπουν και οι φωνές που υποστηρίζουν πως ακόμη και οι υφιστάμενοι κανόνες δεν έκαναν αρκετά για να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές της αγοράς τέχνης. Από την άλλη, παρά τις δηλώσεις εκπροσώπων των μεγαλύτερων οίκων πως θα παραμείνουν πιστοί στην υψηλή επιχειρηματική και αγοραστική ηθική, επικρατεί προβληματισμός σχετικά με το αν η συγκεκριμένη απόφαση θα συμπαρασύρει τους κανονισμούς σχετικά με τις δημοπρασίες και σε άλλα κέντρα, όπως το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ, δημιουργώντας έτσι ένα κύμα αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν αναλογιστούμε πως οι οίκοι δημοπρασιών παγκοσμίως ακολουθούν και ρυθμίζονται βάσει των κανόνων που επικρατούν στην Αμερικανική μητρόπολη, κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ πιθανό.

TAGS
Art For Tomorrow,16-20 June