Θεσσαλονίκη Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Φωτογραφικό λεύκωμα 227 φωτογραφιών με σπάνιες σκηνές καθημερινής ζωής στην πόλη π.1917

Δημοπρασίες από τον Οίκο Καραμήτσος: Μια ευκαιρία να ξεκινήσεις τη δική σου συλλογή

Όσοι νομίζουν πως μόνο οι διεθνείς οίκοι δημοπρασιών πραγματοποιούν σημαντικές διοργανώσεις και εντυπωσιακές πωλήσεις, κάνουν λάθος.

Οι Ελληνικοί οίκοι έχουν να επιδείξουν ένα αξιόλογο πρόγραμμα δημοπρασιών με ιδιαίτερο χαρακτήρα που, παρά το μέγεθος της εγχώριας αγοράς, τραβά το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων συλλεκτών. Ο οίκος Καραμήτσος, ο οποίος για περισσότερα από σαράντα χρόνια ειδικεύεται στον τομέα του φιλοτελισμού και των σπάνιων εκδόσεων και χαρτών, πραγματοποιεί τη νέα του δημοπρασία τις δύο πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Στο πνεύμα της παγκόσμιας αγοράς, όπου το ενδιαφέρον για συλλεκτικά αντικείμενα, πέραν των έργων τέχνης, εντείνεται συνεχώς, σπάνιες εκδόσεις, εικονογραφημένα λευκώματα, χαρακτικά και φωτογραφίες με ιδιαίτερο ιστορικό και εικαστικό ενδιαφέρον θα παρουσιαστούν στα δύο μέρη της δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί δικτυακά.

Το πρώτο μέρος εστιάζει στα περιηγητικά, παλαιότυπα και ιστορικά βιβλία. Από τα αντικείμενα που διατίθενται ξεχωρίζει η σπάνια περιηγητική καταγραφή του Γάλλου Sieur de la Croix (1684), με τιμή εκκίνησης €4.000. Το έργο περιέχει πρωτότυπες πληροφορίες για νησιά του Αιγαίου, τη Κωνσταντινούπολη και τον Εβραϊκό κόσμο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα τέλη του 17ου αιώνα. Η εμβληματική έκδοση του Βαρόνου Otto Magnus von Stackelberg και του Antoine Marie Chenavard, που αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την Ελλάδα στα μέσα του 19ου αιώνα, αποτελεί ένα από τα κορυφαία έργα της πρώτης ημέρας. Με σχεδόν 100 λιθογραφίες, η τιμή εκκίνησης της έκδοσης είναι €7.500. Τέλος, το πρωτοποριακό έργο Έρωτος Αποτελέσματα (1800-1805) που εντάσσεται στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και θεωρείται ένα από τα πρώτα νεοελληνικά διηγήματα, φέρει τιμή εκκίνησης €1.500, ενώ θα παρουσιαστεί και μια ενότητα έργων από την Κύπρο.

Από το δεύτερο μέρος της δημοπρασίας, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, σπάνιες εικονογραφημένες εκδόσεις, χαρακτικά, καπνοσυλλεκτικά και φωτογραφίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρώτη ποιητική συλλογή του Καρυωτάκη Ο Πόνος του Ανθρώπου και των Πραγμάτων σε πρώτη έκδοση του 1919, αλλά και η πρωτότυπη εικονογράφηση της τραγωδίας  του Σοφοκλή Οιδίπους Τύραννος του επιδραστικού Γάλλου ζωγράφου Georges Braque. Επιπλέον, την ίδια ημέρα θα διατεθεί πλήθος σπάνιων φωτογραφιών και φωτογραφικών λευκωμάτων, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών από το Μικρασιατικό Μέτωπο.

Η διήμερη διοργάνωση του οίκου Καραμήτσος προσφέρει μια πληθώρα συλλεκτικών αντικειμένων με τις τιμές εκκίνησης να κυμαίνονται σε πολύ λογικά επίπεδα. Ίσως αυτό αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για κάποιους επίδοξους συλλέκτες και λάτρεις των συλλεκτικών αντικειμένων να ξεκινήσουν τη δική τους συλλογή.

TAGS