Vergos Auctions, Παύλος «Pot de Fleurs»

Δημοπρασίες α λα ελληνικά

Οι Ελληνικοί και Κυπριακοί οίκοι στο παιχνίδι της αγοράς και οι προσεχείς δημοπρασίες τους

Κι ενώ οι διεθνείς οίκοι δημοπρασιών δεν σταματούν να εντυπωσιάζουν τον κόσμο της τέχνης με τα εξαιρετικά έργα που παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα των πωλήσεων τους, στην Ελλάδα οι εγχώριοι οίκοι έχουν να επιδείξουν ένα αξιόλογο πρόγραμμα. Ενδιαφέρουσες δημοπρασίες, μοναδικά έργα και αποδόσεις που τραβούν την προσοχή, αναζωογονούν την Ελληνική αγορά τέχνης.

Με εξέχουσα θέση στην εγχώρια αγορά δημοπρασιών, ο οίκος Vergos έχει να επιδείξει μια πλούσια ατζέντα διοργανώσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εικαστικής δημιουργίας. Την 1η Ιουνίου παρουσιάζει την μία σπονδυλωτή δημοπρασία η οποία χωρίζεται σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες, με μία μεγάλη ποικιλία έργων τέχνης και αντικειμένων με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Τα έργα της πώλησης θα εκτίθενται στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί και η δημοπρασία, από τις 29 Μαΐου. Ανάμεσα στα 158 έργα νεοελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής που θα διατεθούν βρίσκονται εικαστικοί όπως οι Αλέξης Ακριθάκης, Απόστολος Γεωργίου, Νίκος Εγγονόπουλος, Χρόνης Μπότσογλου και Αλέκος Φασιανός ανάμεσα σε άλλους. Πλάι τους έργα σπουδαίων ζωγράφων όπως οι Γιάννης Μόραλης, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και πολλοί άλλοι. Ξεχωρίζουν, το Triple Signal του Takis με εκτίμηση €70.000-90.000 και το Pot de Fleurs του Παύλου που αναμένεται να κινηθεί στα  €25.000-35.000. Ωστόσο στην κορυφή της δημοπρασίας, με εκτίμηση €400.000-600.000, βρίσκεται το έργο Μάχη Ελλήνων και Τούρκων του Barend Cornelis Koekkoek, από μία σειρά ζωγραφικών έργων με θέματα εμπνευσμένα από τους αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης. Το έργο άνηκε στον Αλέξανδρο Ιόλα και πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο του 1821.

Ο οίκος Art Blue, που ηγείται στην αγορά τέχνης της Κύπρου, παρουσιάζει μια εξαιρετική επιλογή έργων στη δημοπρασία Ελληνικής τέχνης στις 9 Ιουνίου στη Λευκωσία. Η πώληση περιλαμβάνει ζωγραφικά και γλυπτικά έργα σημαντικών εικαστικών όπως των Γιάννη Μόραλη, Νίκου Κεσσανλή και  Γιώργου Λάππα, ανάμεσα σε άλλους. Με υψηλότερες εκτιμήσεις, το έργο Boats and Shops του Σπύρου Βασιλείου στα €24.000-30.000 και το Vue de lentrée du souk Khan elKhalili του Θεόδωρου Ράλλη στα €15.000-20.000.

Πίσω στην Ελληνική αγορά, ο οίκος δημοπρασιών Kapopoulos πραγματοποιεί με συνέπεια διαδικτυακές αλλά και φυσικές δημοπρασίες σύγχρονης Ελληνικής τέχνης. Με πλούσιο πρόγραμμα διοργανώσεων ο οίκος κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους της εγχώριας σκηνής. Αύριο 27 Μαΐου ξεκινά η νέα ψηφιακή δημοπρασία του οίκου με την πώληση τριάντα περίπου έργων ζωγραφικής και γλυπτικής. Ανάμεσα στους εικαστικούς βρίσκονται τα ονόματα των Αλέκου Φασιανού, Γιώργου Σταθόπουλου και Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, ενώ την μεγαλύτερη εκτίμηση €10.000-12.000 έχει μια νεκρή φύση του Άγγελου.

Ένας οίκος με διεθνή εμβέλεια, λόγω της στενής συνεργασίας με  τους Bonhams, είναι ο Art Expertise, ο οποίος παρουσιάζει δύο φορές το χρόνο το Greek Sale του μεγάλου Βρετανικού οίκου. Πρόσφατα παρουσίασε στην Αθήνα τα έργα της Εαρινής δημοπρασίας Ελληνικής τέχνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 18 Μαΐου. Από τα σπουδαία έργα της πώλησης, στην κορυφή βρέθηκε το Pleine Lune I (1977) του Γιάννη Μόραλη το οποίο κατέρριψε την εκτίμηση των €300.000-500.000 και κατακυρώθηκε για €630.375! Άλλες αξιόλογες αποδόσεις κατέγραψαν το Hercule tuant l’hydre de Lerne (1929) του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και το L’ Archéologue (1943) του Νίκου Εγγονόπουλου με τιμή πώλησης €176.775 έκαστο.

Ο οίκος Loudos Auctions αν και μετρά λιγότερα χρόνια ζωής, έχει παρουσιάσει αξιόλογες δημοπρασίες έργων τέχνης και αντικειμένων, και έχει όλες τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει στην αγορά. Οι άρτιες διοργανώσεις του οίκου πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε ψηφιακή αλλά και φυσική μορφή.

Το σκηνικό της αγοράς συμπληρώνουν ακόμα δύο οίκοι από την Κύπρο. Η  Cypria Fine Art Auctions πραγματοποιεί αρκετές δημοπρασίες Ελληνικής και Φιλελληνικής τέχνης με την πιο πρόσφατη να λαμβάνει χώρα στις 25 Μαΐου στη Λευκωσία. Ενώ, στις 8 Ιουνίου,  οίκος δημοπρασιών Ψαθάρης πραγματοποιεί την 31η δημοπρασία Κυπριακών και Ελλαδικών έργων τέχνης στη Λευκωσία. Από τα συνολικά 133 έργα που θα διατεθούν ξεχωρίζουν ένας σπάνιος χάρτης της Κύπρου από το 1570 με εκτίμηση €20.000-30.000, το έργο του Κύπριου ναΐφ Μιχαήλ Κάσιαλου Ο Χριστός Θεραπεύει τον Χωλό, Τυφλό, Λεπρό και Παραλυτικό  με εκτίμηση €27.000 – 35.000 και η Ζαχλωρού του Γιάννη Σπυρόπουλου με εκτίμηση €16.000 – 25.000.

Παρά το μέγεθος της Ελληνικής αγοράς, η δραστηριότητα των εγχώριων  οίκων δημοπρασιών αποδεικνύεται πλούσια. Σημαντικός παράγοντας η άνοδος της διεθνούς αγοράς τέχνης αλλά και το αναπτερωμένο ενδιαφέρον των συλλεκτών σε Ελλάδα και εξωτερικό για την Ελληνική τέχνη. Το μέλλον θα δείξει αν οι Ελληνικοί οίκοι θα ακολουθήσουν τη διεθνή ανοδική πορεία της αγοράς. Σίγουρα πάντως έχουν τα εχέγγυα για κάτι τέτοιο.

TAGS