Dal-Seung Hwang «Η τωρινή ανάπτυξη της Κορέας είναι μόνο η αρχή»

Ο πρόεδρος του Galleries Association of Korea, που διοργανώνει τη Kiaf SEOUL  μιλά για την αγορά τέχνης, τα άμεσα και τα μελλοντικά σχέδια της φουάρ.

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πόρτες της η Kiaf SEOUL, η πρώτη και μακροβιότερη φουάρ  της Κορέας και μια από τις σημαντικότερες της Ασίας. Με 164 γκαλερί να συμμετέχουν στη φετινή έκδοση, η φουάρ πραγματοποιείται παράλληλα με την εναρκτήρια Frieze Seoul με την οποία και συνεργάζεται. Με τον νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας να επενδύει περισσότερα από $3,7 δις στον πολιτισμό, αξιόλογους πολιτιστικούς φορείς με διεθνή εμβέλεια, μια νέα γενιά συλλεκτών και πληθώρα Δυτικών γκαλερί και ιδρυμάτων να επεκτείνονται στη Σεούλ, η πόλη γνωρίζει μια πρωτόγνωρη άνθηση. Στο ίδιο πνεύμα, η Kiaf εισέρχεται σε μια νέα εποχή και ενισχύει τη θέση της κορεατικής αγοράς τέχνης στο διεθνές σύστημα. Ο πρόεδρος του Galleries Association of Korea, που διοργανώνει τη φουάρ, Dal-Seung Hwang μιλά για την αγορά τέχνης, την Kiaf, και τα μελλοντικά σχέδια της φουάρ.

 

Η ασιατική αγορά τέχνης αναδεικνύεται στην πιο υγιή και ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο. Πώς αξιολογείτε την αγορά τέχνης της Κορέας και της Ασίας γενικότερα;

Η Ασία είναι εδώ και πολύ καιρό μια από τις πιο προσοδοφόρες αγορές τέχνης στον κόσμο, με πρωτοπόρες την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα, των οποίων η εικαστική σκηνή σαφώς αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και τώρα προσελκύει την παγκόσμια προσοχή. Αν και πολλοί ταλαντούχοι Ασιάτες καλλιτέχνες, και πολλά υποσχόμενες γκαλερί δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί στην παγκόσμια σκηνή, η ασιατική αγορά τέχνης βιώνει μια μοναδική ανάπτυξη των υποδομών της τέχνης. Οι νεοσύστατες, ή/και ταχέως αναπτυσσόμενες, γκαλερί, ιδιωτικά και δημόσια μουσεία, οίκοι δημοπρασιών, φουάρ, ιδρύματα και φορείς τέχνης, και μια ακμάζουσα εικαστική σκηνή συμβάλλουν στο να γίνει η περιοχή ιδιαίτερα ελκυστική στο διεθνές κοινό.

 

Ποιος ο αντίκτυπος στην τοπική αγορά τέχνης, της εγκατάστασης Δυτικών γκαλερί και οίκων δημοπρασιών στην Ασία, και συγκεκριμένα στη Σεούλ;

Η πρόσφατη εισροή δυτικών γκαλερί και οίκων δημοπρασιών στην Ασία είναι ένα μοναδικό φαινόμενο. Με την άφιξη αυτών των νέων κεντρικών παικτών, η Σεούλ – ιστορικά καλά εξοπλισμένη με σημαντικές υποδομές τέχνης – έχει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες να ανυψώσει τη θέση της ως παγκόσμιο κέντρο της τέχνης. Οι διεθνείς γκαλερί που ανοίγουν στη Σεούλ όχι μόνο τονώνουν την κορεατική αγορά τέχνης, αλλά εκπαιδεύουν το τοπικό κοινό εισάγοντας νέες τάσεις και διεθνείς καλλιτέχνες, καθώς επίσης διευκολύνουν την πολιτιστική ανταλλαγή.

Kiaf SEOUL 2021. Photo by Kiaf SEOUL Operating committee. Courtesy of Kiaf SEOUL.

Γιατί η Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα η Σεούλ, πρωτοστατεί στην ασιατική αγορά τέχνης; Σε τι διαφέρει η Σεούλ από άλλες ασιατικές πόλεις;

Η Κορέα εξελίσσεται γρήγορα σε πολιτιστική δύναμη, όχι μόνο στον τομέα των καλών τεχνών αλλά και στη μουσική, την ψυχαγωγία, τον κινηματογράφο, το φαγητό και πολλά άλλα. Με χιλιάδες χρόνια ιστορίας και βαθιά εκτίμηση της δημιουργικότητας και της ομορφιάς, η χώρα αποτελεί έδρα μερικών από τους πιο εξέχοντες σύγχρονους καλλιτέχνες και φιλοξενεί αναγνωρισμένα ιδρύματα τέχνης και κορυφαίες γκαλερί. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με μια ισχυρή εγχώρια αγορά τέχνης, την παρουσία Δυτικών γκαλερί και οίκων δημοπρασιών που επενδύουν στην περιοχή, την ευνοϊκή φορολογική πολιτική για την τέχνη και μια ταχέως αναπτυσσόμενη νέα γενιά συλλεκτών, τοποθετούν την Κορέα και συγκεκριμένα τη Σεούλ στον παγκόσμιο εικαστικό χάρτη.

 

Τι αναζητούν περισσότερο οι Κορεάτες συλλέκτες; Ποιοι είναι οι πιο περιζήτητοι δυτικοί καλλιτέχνες στην Κορέα;

Η Κορέα γνώρισε μια άνευ προηγουμένου εκτόξευση στην τοπική αγορά τέχνης, με τους ντόπιους συλλέκτες να διαδραματίζουν πλέον βασικό ρόλο στο παγκόσμιο οικοσύστημα της τέχνης. Σε σύγκριση με προηγούμενες γενιές, αυτή η νέα τάξη Κορεατών συλλεκτών είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένη και πρόθυμη να εξερευνήσει τις πιο πρόσφατες τάσεις στην αγορά ενώ έρχεται σε επαφή με ξένους πολιτισμούς. Αν και υπάρχει σίγουρα ένα κοινό γούστο για τους δυτικούς καλλιτέχνες, αυτοί οι συλλέκτες αναγνωρίζουν τα απίστευτα τοπικά ταλέντα που έχουμε και ενδιαφέρονται εξίσου να συλλέξουν ανερχόμενους και ανερχόμενους Κορεάτες καλλιτέχνες.

 

 Σε τι διαφέρει η Kiaf από άλλες Ασιατικές φουάρ; Έχει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο ή σκοπό;

Η Kiaf ιδρύθηκε το 2002 από την Galleries Association of Korea, της οποίας η πρωταρχική αποστολή είναι να διευκολύνει την ευρύτερη και βαθύτερη εκτίμηση της τέχνης στην Κορέα, να συμβάλει στην προώθηση μιας υγιούς αγοράς τέχνης και να προβάλλει την κορεατική τέχνη στη διεθνή εικαστική σκηνή. Με περισσότερα από 20 χρόνια ιστορίας και τεχνογνωσίας, η Kiaf είναι η πρώτη και μακροβιότερη διεθνής φουάρ στη Νότια Κορέα. Σήμερα, η έκθεση λειτουργεί ως ξεχωριστό σημείο συνάντησης που γεφυρώνει την κορεατική εικαστική σκηνή και την παγκόσμια αγορά τέχνης, αποτελώντας μια πύλη για πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ του εγχώριου και του διεθνούς κοινού.

Kiaf SEOUL 2021. Photo by Kiaf SEOUL Operating committee. Courtesy of Kiaf SEOUL.

 

Ποιες οι επιδόσεις της Kiaf στο πέρασμα των χρόνων;

Η Kiaf έχει μια μακρά ιστορία επιτυχιών στις προηγούμενες εκδόσεις. Αξιοσημείωτα είναι τα ρεκόρ επισκεψιμότητας, αλλά και πωλήσεων το 2021, καθώς και τα ισχυρά αποτελέσματα το 2020, παρά την ψηφιακή πραγματοποίησης της φουάρ λόγω της παγκόσμιας πανδημίας.

 

Φέτος, η Kiaf συνεργάζεται με την Frieze Seoul, που πραγματοποιεί την παρθενική της εμφάνιση στην πόλη. Ποιο το είδος και η έκταση της συνεργασίας των δύο φουάρ, και τι να περιμένουμε από αυτή;

Η συνεργασία της Galleries Association of Korea με τη Frieze Seoul είναι πρωτοφανής και εγκαθιδρύει μια εκτενή συνέργεια με την Kiaf, προσθέτοντας μια ακόμα εντονότερη διεθνή διάσταση στη δυναμική εικαστική σκηνή της πόλης. Καθοδηγούμενες από την κοινή δέσμευση για την προβολή της εικαστικής σκηνής της Σεούλ, και οι δύο φουάρ θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στο κέντρο COEX με ενιαίο εισιτήριο για τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια εκρηκτική Seoul Art Week και υπογραμμίζοντας το ρόλο της πόλης ως διεθνούς κέντρου της τέχνης.

 

Τι μας επιφυλάσσει η φετινή έκδοση της Kiaf και ποια τα highlights για το 2022;

Ενισχύοντας τη θέση της ως η πρώτη και μακροβιότερη διεθνής έκθεση τέχνης στην Κορέα, η Kiaf SEOUL 2022 παρουσιάζει περισσότερες από 100 Κορεατικές γκαλερί όπως η Gallery Hyundai, η Kukje Gallery και η PKM Gallery, πλάι σε μια  ισχυρή επιλογή διεθνών γκαλερί, συμπεριλαμβανομένων των Axel Vervoordt, Cristea Roberts Gallery, Galleria Continua και Perrotin. Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί επίσης το ντεμπούτο της Kiaf PLUS, μιας νέας φουάρ / δορυφόρου που εστιάζει σε νεότερους καλλιτέχνες που εργάζονται με διάφορα εικαστικά είδη και πειραματικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων της new media art και της τέχνης NFT. Τα Special Programs περιλαμβάνουν τη δεύτερη έκδοση του We Connect, Art & Future, Kiaf and INCHEON AIRPORT, ενός επιμελημένου προγράμματος ομιλιών σε συνεργασία με τη Frieze Seoul, και τη Samcheong Gallery Night.

 

Ποιες οι προβλέψεις σας για το μέλλον της ασιατικής και κορεατικής αγοράς τέχνης;

Η Ασία έπαιζε πάντα καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά και θα συνεχίσει να το κάνει. Πιστεύω ότι η απίστευτη ανάπτυξη που γνώρισε η Κορέα τα τελευταία δύο χρόνια είναι μόνο η αρχή. Επιθυμούμε να βασιστούμε πάνω σε αυτή τη δυναμική και να συνεχίσουμε μια υγιή και ισορροπημένη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος της τέχνης.

 

Ποια τα νέα εγχειρήματα στην ατζέντα της Kiaf για το εγγύς μέλλον;

Η Kiaf συνεχώς εξελίσσεται και καινοτομεί για να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και τάσεις της διεθνούς αγοράς τέχνης. H Kiaf PLUS είναι η τελευταία τέτοια προσπάθεια. Αυτή η νέα φουάρ δορυφόρος δημιουργήθηκε για να προσφέρει σε νεότερους καλλιτέχνες και γκαλερί μια πλατφόρμα για να συμμετάσχουν στη Seoul Art Week και να παρουσιάσουν έργα τέχνης από ένα ευρύτερο φάσμα ειδών και πειραματικών πρακτικών. Είμαστε ενθουσιασμένοι γι αυτό το νέο εγχείρημα και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους επισκέπτες μας στην πρώτη έκδοση της Kiaf PLUS.

TAGS