Boris Ondreička: «Θέλουμε να γίνουμε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της Βιέννης»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της viennacontemporary μας μιλά για την ευρωπαϊκή αγορά τέχνης, την αυστριακή φουάρ και τη φετινή έκδοσή της.

Η νέα σεζόν για την Ευρωπαϊκή σκηνή των art fairs ανοίγει με την viennacontemporary που θα πραγματοποιηθεί στην αυστριακή πρωτεύουσα από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.  Με επίκεντρο την αγορά της κεντροανατολικής Ευρώπης, αλλά προσελκύοντας το ενδιαφέρον συλλεκτών και επαγγελματιών της τέχνης από όλο τον κόσμο, η φουάρ θέτει την ποιότητα ως πρωταρχική της επιδίωξη. Από το 2012 που ιδρύθηκε – αρχικά ως Viennafair και το 2015 πήρε τη σημερινή της ονομασία – η φουάρ λειτουργεί κινητήριος δύναμη για κοινωνικό, πολιτιστικό, και κριτικό λόγο, ακόμη και ως εκπαιδευτικός φορέας, ενώ η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της μορφής της έκθεσης προς αυτή την κατεύθυνση είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ. Ο σλοβακικής καταγωγής εικαστικός κι επιμελητής Boris Ondreička, ο οποίος από το 2021 βρίσκεται στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της φουάρ, μιλά για την Ευρωπαϊκή αγορά τέχνης, τη viennacontemporary και τη φετινή έκδοσή της.

 

Μετά το Brexit, φαίνεται ότι δίνεται μια ευκαιρία στις Ευρωπαϊκές φουάρ να εξελιχθούν και να επεκταθούν. Ποια είναι η άποψή σας για την αγορά τέχνης στη μετά-Brexit εποχή;

Τοπικό, στην περίπτωσή μας, σημαίνει κάτι που εμείς ονομάζουμε “αυτεπάγγελτη επικράτειά μας”. Η περιοχή δράσης της φουάρ περιλαμβάνει τη Σόφια στη Βουλγαρία και το Βερολίνο της Γερμανίας, με τη Βιέννη στο κέντρο, η οποία, ούτως ή άλλως, αποτελεί το σταυροδρόμι της πρώην Δύσης και πρώην Ανατολής, Νότου και Βορρά. Οι συνθήκες μετά το Brexit εξελίσσονται αργά. Πιστεύω είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα εμπόδια και τα προβλήματα που αφορούν τα logistics θα επηρεάσουν καθοριστικά τη δυναμική και τις ισορροπίες της αγοράς.

 

Ποιες οι προβλέψεις σας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς αγοράς τέχνης;

Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε μια ιδιαιτέρως οικεία έκθεση, η οποία να είναι προσανατολισμένη στην υψηλότερης ποιότητας εικαστική παραγωγή της περιοχής που προανέφερα. Πιστεύω ότι η διαφοροποίηση (ή οι βελτιώσεις αν θέλετε) είναι το κλειδί. Αυτή η οικειότητα παρέχει πιο άμεση και στενή επαφή μεταξύ των  διαφόρων παικτών της αγοράς (καλλιτέχνες, γκαλερί, συλλέκτες…). Φιλοδοξία μας είναι να προσεγγίσουμε κάθε έναν από τους συμβαλλόμενους με πολύ ξεχωριστό τρόπο, με προσωπική επαφή.

Vienna Contemporary 2021

Πώς διαφέρει η viennacontemporary από άλλες Ευρωπαϊκές φουάρ; Επιδιώκει η έκθεση να έχει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο στην αγορά;

Όπως ανέφερα πρωτύτερα, υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή πρωταρχικού ενδιαφέροντος για εμάς, και οι εκθέτες της φουάρ συμμετέχουν μόνο κατόπιν προσκλήσεως, γεγονός που μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε έναν αρμονικό τρόπο επιμέλειας της έκθεσης. Η συμμετοχή αποκλειστικά με πρόσκληση της διοργάνωσης φανερώνει επίσης και την ισχυρή ερευνητική προσέγγιση της φουάρ. Γνωρίζουμε καλά το τι είναι αναγνωρισμένο και το τι είναι ανερχόμενο, και προσπαθούμε να αναμίξουμε τις δύο κατηγορίες σε τέλεια ισορροπία.

 

Η viennacontemporary αλλάζει μορφή και γίνεται μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Πόσο και με ποιον τρόπο αυτό επηρεάζει τη φουάρ;

Αντιλαμβανόμαστε τη φουάρ σαν μια αγορά, η οποία δεν είναι μόνο το μέρος όπου έρχεται κάποιος για να αγοράσει λαχανικά για παράδειγμα, αλλά και για να πιεί ένα ποτήρι κρασί με φίλους και να γνωρίσει νέους ανθρώπους. Κάθε αγορά είναι ένας πυρήνας αστικής κοινωνικής – διεπιστημονικής, διαταξικής κ.ο.κ. – συνάντησης. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να γίνουμε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μιας τόσο μεγάλης πόλης όπως είναι η Βιέννη.

 

Η φετινή έκδοση μετακομίζει σε νέο, πιο κεντρικό σημείο. Γιατί επιλέξατε να αλλάξετε χώρο και τι σημαίνει αυτό για την έκθεση;

Η συνεργασία με την πόλη σημαίνει να είσαι στην πόλη. Η πολύ κεντρική τοποθεσία μας παρέχει, εκτός των άλλων, εγγύτητα – σε απόσταση που μπορεί κανείς να περπατήσει – από την πλειοψηφία των γκαλερί και τα άλλα πολιτιστικά ιδρύματα που ενδιαφέρουν τους πελάτες μας. Το Kursalon – Μια νέο-αναγεννησιακή αίθουσα χορού των τελών του 19ου αιώνα – που θα φιλοξενεί τη φουάρ από φέτος, αποτελεί ένα εξέχον παράδειγμα της Βιεννέζικης αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στο Stadtpark, γεγονός που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε επίσης μια ποικιλία από υπαίθριες δραστηριότητες. Παράλληλα, η ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, που περιλαμβάνει ιδρύματα όπως το MAK ή το Konzerthaus, μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως.

 

Γιατί χαρακτηρίζετε τη viennacontemporary 2022 “Boutique Fair”; Τι να περιμένουμε από τη φετινή έκδοση και ποια τα highlights; 

Αναζητούμε να είμαστε μαζί, να έχουμε πολύ στενή αλληλεπίδραση με όλους τους συμβαλλόμενους στην έκθεση. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στις μεγάλες φουάρ παρά μόνο σε μία μικρότερου μεγέθους “boutique” φουάρ.

Φέτος, παρουσιάζουμε 62 χώρους τέχνης από 17 χώρες. Ανάμεσά τους αναγνωρισμένες γκαλερί όπως η Krinzinger από τη Βιέννη ή η Presenhuber από τη Βιέννη, τη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη, αλλά και απολύτως ανερχόμενες και αξιόλογες όπως η Sandwich από το Βουκουρέστι. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για ειδικά για την ενότητα Zone-1 που επιμελείται η Tjasa Pogacar, νεαρή επιμελήτρια από τη Σλοβενία.

 

Η φετινή έκδοση επικεντρώνεται στην Ουκρανία. Τι περιλαμβάνει αυτή η θεματική και πώς επηρεάζει το πρόγραμμα της viennacontemporary 2022;

Μεταξύ πολλών ακόμα παράλληλων δράσεων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη Statement Ukraine – μια έκθεση που επιμελήθηκε η σπουδαία Ουκρανή επιμελήτρια Katya Filyuk – αλλά κι ένα σχετικό πάνελ για τον ρόλο του πολιτισμού και των τεχνών σε περιόδους κρίσης, που διοργάνωσε η Yana Barinova, η νέα μας συνάδελφος και πρώην επικεφαλής Πολιτισμού του Κιέβου. Παράλληλα, προσκαλέσαμε και παρουσιάζουμε στη φουάρ 3 Ουκρανικές γκαλερί δωρεάν.

 

Ποια τα νέα εγχειρήματα στην ατζέντα της viennacontemporary για το εγγύς μέλλον;

Βήμα, βήμα αναπτύσσουμε ξεχωριστές πλατφόρμες για νέα εικαστικά μέσα, αλλά και γλυπτικές εγκαταστάσεις σε εξωτερικούς χώρους. Οι πρώτες πιλοτικές διοργανώσεις θα ξεκινήσουν από φέτος κιόλας.

TAGS