Άτιτλο,Όπυ Ζούνη 1986,Ακρυλικό © EUROBANK

Τράπεζες και Τέχνη: Η συλλογή της Eurobank

Πάνω από 1.200 έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής παραγωγής, αντιπροσωπευτικά της συνολικής πορείας της νεοελληνικής τέχνης, περιλαμβάνει η συλλογή της Eurobank

 

Η  Τράπεζα Eurobank έχει αναπτύξει, μία ιδιαίτερα αξιόλογη συλλογή έργων τέχνης. Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 1.200 έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής παραγωγής, όπως ελαιογραφίες, χαρακτικά, μεταξοτυπίες, λιθογραφίες και γλυπτά, αντιπροσωπευτικά της συνολικής πορείας της νεοελληνικής τέχνης, όπως εξελίχθηκε μέσα από την έκφανση διαφορετικών καλλιτεχνικών κινημάτων και ρευμάτων. Η Σχολή του Μονάχου (1880-1910) ή ακαδημαϊκός ρεαλισμός, είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά καλλιτεχνικά κινήματα του 19ου αιώνα, με θεματική έμφαση στην ηθογραφία, προσωπογραφία και τοπιογραφία. Στη συλλογή της Eurobank συμπεριλαμβάνονται ορισμένα έργα των πιο γνωστών εκφραστών του κινήματος, όπως είναι οι Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νικόλαος Γύζης, Γεώργιος Ιακωβίδης, Πολυχρόνης Λεμπέσης, Κωνσταντίνος Πανώριος και Βασίλειος Χατζής. Οι αρχές του 20ού αιώνα και η περίοδος του Μεσοπολέμου (1920-1940) αντιπροσωπεύονται από καλλιτέχνες όπως τον Φώτη Κόντογλου και τον Γεώργιο Ροϊλό. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αποτελείται από έργα σύγχρονης ελληνικής τέχνης (1960-σήμερα). Καλλιτεχνικά ρεύματα όπως ο ρεαλισμός, ο εξπρεσιονισμός, ο σουρεαλισμός, αντιπροσωπεύονται από μερικούς από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Ιωάννης Αδαμάκος, Τάσσος Αλεβίζος, Γιώργος Βαρλάμος, Σπύρος Βασιλείου, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Κώστας Γραμματόπουλος, Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Κεσσανλής, Γιώργος Μαυροΐδης, Γιάννης Μόραλης, Χρόνης Μπότσογλου, Δημήτρης Μυταράς, Κώστας Πανιάρας, Πάρης Πρέκας, Ιωάννης Σπυρόπουλος, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός κ.ά. Ένα μέρος της συλλογής κοσμεί τους χώρους της Διοίκησης και το δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας. Τα υπόλοιπα φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις για την κατάλληλη φύλαξη έργων τέχνης.

Κουλουριώτισσα Πολυχρόνης Λεμπέσης,Ελαιογραφία © EUROBANK

 

Το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό τη διατήρηση των αρχείων που τεκμηριώνουν και αναδεικνύουν την ιστορική διαδρομή τόσο της Eurobank όσο και των τραπεζικών ιδρυμάτων που συγχωνεύτηκαν στον Όμιλό τα τελευταία χρόνια. Τα αρχεία και οι συλλογές του Ιστορικού Αρχείου εντοπίζονται, αξιολογούνται, καταγράφονται, ταξινομούνται και περιγράφονται σύμφωνα με τους κανόνες και τα διεθνή πρότυπα της αρχειονομίας.

Συμπεριλαμβάνονται αρχεία τραπεζικών ιδρυμάτων όπως το Αρχείο Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (1912-2011), το Αρχείο Τράπεζας Αθηνών (1924-1998) και το Αρχείο Τράπεζας Εργασίας (1975-2001). Στις συλλογές συμπεριλαμβάνονται επίσης μουσειακά τεκμήρια ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Τα ανοικτά αρχεία αποτελούν μια βασική πηγή ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνιολογικής πληροφορίας για τον σύγχρονο ερευνητή αλλά και για τον ενδιαφερόμενο πολίτη. Στόχος της Τράπεζας είναι η δυνατότητα πρόσβασης στο ερευνητικό κοινό. Η υλοποίηση αυτού του στόχου ήταν προγραμματισμένη για το 2020 αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

H Eurobank είναι μια από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Η σημερινή συλλογή της Τράπεζας έχει διαμορφωθεί από την αρχική συλλογή της Τράπεζας Eurobank, στην οποία προστέθηκαν οι συλλογές της Τράπεζας Interbank, της Τράπεζας Κρήτης, της Τράπεζας Αθηνών, της Τράπεζας Εργασίας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank, στο πλαίσιο των αλλαγών που συντελέστηκαν στο χάρτη του τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια.

Στην παρούσα φάση, πρόθεση είναι να οργανωθούν σε μία κοινή συλλογή όλα τα έργα, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κάτι διαφορετικό…..

Αξίζει να ειπωθεί πως στο πλαίσιο των εργασιών του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας, εντοπίστηκε και οργανώθηκε μια συλλογή από πρωτότυπες διαφημιστικές αφίσες αισθητικής pop art, που είχαν δοθεί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από το Διεθνές Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων. Τα συγκεκριμένα έργα είναι από διάφορους διεθνείς καλλιτέχνες όπως ο Leon Gambier και ο Eduardo Miuavaca. Η πλειοψηφία τους είναι από τη δεκαετία του 1960 και έχουν θέμα την αποταμίευση. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Τράπεζα να αναδειχθούν, δεδομένου ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχει στη συλλογή της.

Σύνθεση I Νίκος Κεσσανλής, 1987 Μικτή τεχνική © EUROBANK

 

PRIVATE HOUSE: 100 έργα τέχνης από τη συλλογή κοσμούν ένα από τα αρχιτεκτονικά στολίδια του κέντρου της Αθήνας, το αρχοντικό κτίριο στην οδό Ομήρου 22. Το μεσοπολεμικό κτίριο χτίστηκε το 1918 σε σχέδια του Αναστάση Μεταξά και αναπλάστηκε το 1934. Μετά από πρόσφατη αρχιτεκτονική αποκατάσταση, το κτίριο στεγάζει πλέον τις υπηρεσίες Private Banking της Τράπεζας. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η προσφορά μίας μοναδικής εμπειρίας εξυπηρέτησης μέσω της ανάδειξης του Private House ως ένα χώρο υψηλής αισθητικής για τον πελάτη αλλά και για τον επισκέπτη. Το Private House επίσης λειτουργεί σαν χώρος φιλοξενίας εκδηλώσεων με θέμα την τέχνη και τον πολιτισμό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου) η Eurobank κάθε χρόνο υλοποιεί μία σειρά δράσεων με στόχο να ενισχύσει την εξοικείωση με τη διαχρονική αξία της αποταμίευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά για τα παιδιά και την ευαισθητοποίησή τους προς αυτή την κατεύθυνση, το 2020 η Eurobank συνεργάζεται με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης το οποίο δημιούργησε ειδική θεματική ενότητα για την αποταμίευση και τη σημασία που έχει αποκτήσει η έννοια στη σημερινή εποχή, με ειδικό εικαστικό πρόγραμμα κάτω από τον τίτλο «Αυτό που θέλω πιο πολύ».

Θαλασσογραφία ,Κωνσταντίνος Βολανάκης Ελαιογραφία © EUROBANK

 

Θερμές ευχαριστίες στην κα Αργυρώ Μίχα και τον κ. Μανόλη Χρυσάνθου, από τη Γενική Διεύθυνση Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας της Eurobank, για τις πληροφορίες, τα κείμενα και τη φροντίδα του υλικού.

TAGS