Για τη Στέλλα Κυρίμη ο AKTO είναι εμπειρία ζωής

Μια διδάκτωρ συμβουλευτικής ψυχολογίας είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ομίλου της χώρας στο Art & Design.

Για την Στέλλα Κυρίμη, εγγονή του πρωτεργάτη του ομίλου Βλάση Βέλλιου,  ο ΑΚΤΟ ήταν και είναι κομμάτι της καθημερινότητάς της. Το σπίτι της. Όταν ήταν μικρή ο πατέρας της την έπαιρνε μαζί του «στη δουλειά» και αυτή κοιτούσε με θαυμασμό τα έργα των φοιτητών. Η οικογένεια της μιλούσε συνέχεια για το έργο, για τους φοιτητές, τους συναδέλφους και την συνεργασία με το Μiddlesex University, η οποία επιτεύχθηκε ως η πρώτη συνεργασία ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος με πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Ο ΑΚΤΟ ιδρύθηκε το 1971 δίνοντας νέα πνοή στον χώρο, σε μια εποχή που οι σπουδές στις τέχνες ήταν υποβαθμισμένες. Χαρακτηριστικό του οργανισμού ήταν, από τότε, η πρωτοπορία, μέσα από την καθιέρωση νέων ειδικοτήτων, τις  επενδύσεις σε σύγχρονα μέσα, τους καταξιωμένους καθηγητές, τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων και την εξωστρέφεια σε σχέση με την αγορά εργασίας και την κοινωνία.

Η Στέλλα ένιωθε μεγαλύτερη τάση προς τις κοινωνικές επιστήμες και σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε στην Αγγλία για να σπουδάσει ψυχολογία. Της απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορος στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να σταθεί πλάι στην οικογένειά της στη διοίκηση του ΑΚΤΟ.

Πιστεύει πως η ψυχολογία με την εκπαίδευση της τέχνης και του ντιζάιν συνδέονται μέσω του ανθρωποκεντρισμού τους. Αμφότερες επικεντρώνονται στην εύρεση τρόπων, ώστε να βοηθήσουν τον άνθρωπο, να ανακαλύψει πως μπορεί να δημιουργήσει μια πιο ολοκληρωμένη ζωή, όσο γίνεται πιο κοντά στους στόχους και τα όνειρα του. Παράλληλα, η ψυχολογία, όπως και η εκπαίδευση, δίνουν στον άνθρωπο την ευκαιρία να προχωρήσει μέσα από διαδικασίες ενδοσκόπησής και σύνδεσης με κομμάτια του εαυτού του, τα οποία τον βοηθούν για διαρκή αυτοβελτίωση και αυτοπραγμάτωση. Όπως λέει και η ίδια «στην ψυχολογία μονίμως αναλογιζόμαστε πως μπορούμε να έρθουμε και να αγκαλιάσουμε την μοναδικότητά του κάθε ανθρώπου, και στον ΑΚΤΟ, αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι» λέει. «Βασική μας αρχή και σκοπός μας, είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε τη δυνατότητα για μία εξατομικευμένη εμπειρία, η οποία πραγματικά έρχεται να αγκαλιάζει τη μοναδικότητά του κάθε φοιτητή για να κατακτήσει τα όνειρα που έχει» .

Με πάνω από μισό αιώνα ιστορίας, ο ΑΚΤΟ ξεπερνά το πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού ομίλου. Φέτος, διοίκηση, καθηγητές και συνεργάτες μπήκαν στη διαδικασία της κατανόησης και καταγραφής της «εμπειρίας ΑΚΤΟ», όχι όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι ως παρατηρητές της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά όπως τη βιώνουν πραγματικά οι φοιτητές. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με φοιτητές από τα διαφορετικά προγράμματα σπουδών του κολλεγίου, όπου ανάμεσα σε άλλα ζητήθηκαν κάποιες βιωματικές απόψεις. «Το υλικό που βγήκε μέσα από τη διαδικασία των συνεντεύξεων με έκανε να συγκινηθώ αρκετές φορές» λέει η Στέλλα Κυρίμη. «Η φράση δε, που μου έμεινε περισσότερο από όλες είναι πως ο ΑΚΤΟ είναι “η εμπειρία που σου αλλάζει τη ζωή”. Αυτό για εμένα είναι το πιο σπουδαίο, καθώς επικυρώνει τον μισό αιώνα υπεύθυνης προσπάθειας της οικογένειας μου, αλλά και των τόσων άλλων συνεργατών που συνέβαλαν στην επιτυχή πορεία του ΑΚΤΟ. Αυτό μου δίνει τη δύναμη και την τροφή να συνεχίζω να κοιτάω ψηλά για τα επόμενα 50 χρόνια».

Οι αξίες που υπηρετεί ο ΑΚΤΟ

Σεβασμός και αγάπη στον άνθρωπο: Είναι η αξία πυλώνας στον ΑΚΤΟ και η βασική αξία που ακολουθώ σε όλο το φάσμα της ζωής μου, για αυτό άλλωστε  επέλεξα να γίνω και ψυχολόγος, γιατί αν δεν υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι νιώθουν καλά και ζουν, δημιουργούν, και ακολουθούν τα όνειρα τους, τότε δεν υπάρχει τίποτα.

Ενσυναίσθηση και αποδοχή: Δεν γίνεται να αγαπάς, να σέβεσαι, και να θες να υπηρετήσεις τον άνθρωπο αν δεν δύνασαι να συναισθανθείς και να αποδεχθείς και αυτό είναι επίσης πυξίδα μας για όσα προσφέρουμε στον ΑΚΤΟ.

Γνώση και μάθηση: Χωρίς γνώση και χωρίς την ευκαιρία της μάθησης οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε διαδικασίες επανάληψης, σε ιδέες και συμπεριφορές που περιορίζουν. Αντιθέτως, μέσα από τη γνώση, τον πειραματισμό και την μάθηση, οι άνθρωποι κατακτούν ελευθερία, καθώς μαθαίνουν να αξιολογούν και να επιλέγουν.

Έμπνευση και Δημιουργικότητα: Στον ΑΚΤΟ έχουμε σκοπό, να καλλιεργούμε την έμπνευση και την δημιουργικότητα στους φοιτητές μας, έτσι ώστε να τους δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουν όλες τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού τους, αλλά και του προσωπικού του οράματος μέσα από τις σπουδές τους.

Ελευθερία έκφρασης: Δεν υπάρχει μάθηση και δεν μπορείς να υπηρετήσεις τον άνθρωπο, αν δεν έχεις ως βασικό σου πυλώνα την ελευθερία έκφρασης η οποία του επιτρέπει να υπάρξει και να εκφραστεί σε όλη του τη διάσταση.

Διαπροσωπική και ενδοπροσωπική σύνδεση: Στόχος μας είναι να βοηθάμε τους φοιτητές μας, να συνδεθούν με συμφοιτητές, καθηγητές, με αληθινές συνθήκες εργασίες και επιχειρήσεις, και γενικότερα, μέσα από ενέργειες εξωστρέφειας, με τον κόσμο. Αυτές οι σχέσεις διασύνδεσης είναι και τα στοιχεία, που η φοιτητική μας κοινότητα μεταβολίζει και στη συνέχεια ενσωματώνει στο καλλιτεχνικό της έργο.

 

TAGS